20 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRNAJTEŽE JE BIT PROROK U SVOME MISTU

NAJTEŽE JE BIT PROROK U SVOME MISTU

Pokojnog prof. dr. Nikolu Bublu poznavali smo kao veselog čovjeka, otvorenog, nasmijanog i spremnog za šalu i pjesmu. Često je šetao gradom, ljeti odjeven u slikovite havajske košulje, uvijek lako uočljiv. Pamtimo ga kao jednog od najproduktivnijih voditelja Klape Trogir, ali on je bio i puno više od toga.

Da ga glazba nije očarala, vjerojatno bi zarađivao kruh tukući more, jer je paralelno završio višu pomorsku školu i Glazbenu kulturu na Pedagoškoj akademiji u Splitu. Nakon toga upisuje Teoretski smjer na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a paralelno pohađa i tamošnji Filozofski fakultet, smjer Filozofije i sociologije.

Magistrira 1982. na temu Glazbena kultura stanovnika Trogira i donjih Kaštela pod mentorstvom Jerka Bezića na muzičkoj akademiji u Zagrebu, a doktorira na području etnomuzikoloških znanosti na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Ljubljani 1986. 1991. postaje prvi dirigent Orkestra Hrvatske Ratne mornarice, a od 1992. do 1996. umjetnički je ravnatelj Festivala Dalmatinskih Klapa u Omišu.

Njegov vrijedan rad i zalaganje ovjenčani su mnogobrojnim priznanjima i nagradama od kojih ćemo izdvojiti sljedeće:

Dr. Franjo Tuđman odlikovao ga je 1996. godine Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi; dobio je Povelju Republike Hrvatske za osobite zasluge na promicanju, očuvanju i razvoju glazbene kulture klapskih pjesama u Hrvata. Dobitnik je Priznanja za izgradnju mosta mira i prijateljstva između dviju nacija, Hrvatske i Japana, talijanskog priznanja Medaglia della regione Lazio, Nagrade za životno djelo „za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenju umjetnosti, kulture i znanosti“ i višestruki je dobitnik diskografske nagrade Porin.

Ovogodišnja događanja na Festivalu Dalmatinskih Klapa Omiš započet će s autorskom večeri Nikole Buble, a krajem svibnja održat će se i znanstveni simpozij u organizaciji Umjetničke Akademije sveučilišta u Splitu i Festivala u Omišu na temu Nikola Buble.

Prijave za sudjelovanje na 56. omiškom festivalu su u tijeku. Na pitanje o problemima kod prijava i audicija za festival zbog Covida Mijo Stanić, ravnatelj festivala kaže da su najviše problema imali 2020. Sad se lagano situacija vraća u normalu. Audicije se zbog Corone održavaju na način tako da klape šalju video-snimke ali prema pravilima određenim od stručnog povjerenstva festivala.

U subotu, 9. travnja u 20 sati održat će se gala koncert klapa pobjednica prošlogodišnjeg 55. festivala u Splitu u Hrvatskom domu Split (Tončićeva 1, 21000 Split), karata još ima pa svi koji su zainteresirani mogu još  uvijek osigurati sebi mjesto.

Više o događanjima vezanim uz FDK Omiš objavljivat ćemo kroz naredne mjesece.

Poslušajte gostovanje Mije Stanića na Gradskom radiju Trogir – voditelj Mario Markovina

Tekst: Mario Markovina

Foto: FDK

ZADNJE OBJAVE