17 C
Trogir
NaslovnicaDOGAĐAJIPreminuo je Ivan Poduka - Laco, legendarni trogirski glazbenik, kantautor i slikar

Preminuo je Ivan Poduka – Laco, legendarni trogirski glazbenik, kantautor i slikar

Nakon kratke i teške bolesti u 65.godini života preminuo je Ivan Poduka – Laco, legendarni trogirski glazbenik, kantautor i slikar.

Bio je umjetnička duša, svojevrsni performer, veliki animator, humanist. Još u ranoj mladosti gitara i pjesma postale su smisao njegova života. Sve ono što je radio bilo je prožeto istinskom humanošću i ljubavi prema životu, uvijek povezano uz ljude i sredinu koji su ga okruživali. Dakako, to je bilo zaokruženo njegovim originalnim humorom i lucidnošću.

Taj roker u duši nije se mogao skrasiti u trogirskom brodogradilištu gdje se zaposlio nakon završenog zanata. Kada je osjetio bilo publike svirajući najprije u kafićima, restoranima, te ljetnim pozornicama rodnog Trogira znao je da dvojbe nema. Glazba je ostala njegovo životno opredjeljenje i izazov do kraja.

Posljednji koncert sa svojim bandom „Laco and Free electric band“ održao je u kolovozu prošlog ljeta  u“Brodotrogirovoj“ marini nakon čega se zbog opake bolesti „povukao“ računajući da će se ponovno vratiti svojoj akustičnoj gitari, roku, talijanskoj kanconi, country muzici, ali nažalost to se nije dogodilo.

Nije Laco bio samo legenda u Trogiru. Svirao je početkom osamdesetih u nizozemskim barovima, na ulicama Londona i Pariza.

Evergreeni Beatlesa, The Roling Stonesa, Bob Dylana, Neil Younga, Erosa Ramazzottija,… bili su neizostavni dio njegova repertoara.

Njegove pjesme pamte brojne generacija Trogirana, uz nju su se mnogi zaljubili. I ne samo Trogirani. Zbog Lace su u Trogir dolazili i mladi i stariji iz susjednih gradova. Turisti su mu se divili. Mnogi su se zbog  njega ponovo vraćali kao posjetitelji. Radovanov trg, mala pijaceta, središnji trg, gradska riva, nekadašnji kafići Portal, Royal i drugi, prostori su  koji će dugo podsjećati na Lacu, čije ime će ostati zapisano u bogatoj kulturnoj i glazbenoj povijesti UNESCO-ova Trogira.

Ostaje nadati se da će članovi njegova banda uglazbiti bogati opus pjesama koje je napisao.

ZADNJE OBJAVE