25 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKAPetar Škorić: Kerume, vjera se živi, a ne mjeri postavljanjem križeva!

Petar Škorić: Kerume, vjera se živi, a ne mjeri postavljanjem križeva!

Od zadnjih lokalnih izbora i gorkog iskustva zbog poraza njihova kandidata koji je ostao kratak za tek nekoliko stotina glasova, splitski HDZ konstantno raste što je potvrdio i na svim dosad održanim izborima. U tom četverogodišnjem razdoblju dva je puta pobijedio na parlamentarnim izborima, dobio i izbornu utakmicu za zastupnike u Europskom parlamentu, trijumfirao na mikroizborima za gradske kotareve, a na predsjedničkima prije dvije godine ostvario najbolji rezultat u svojoj povijesti, osvojivši više od 50 posto glasova.

-To su činjenice koje daju vjetar u leđa našim očekivanjima u izbornu pobjedu. U Splitu smo na zadnjim parlamentarnim izborima osvojili 36 posto glasova što je najbolja potvrda stalnog rasta HDZ-a koji je proces svoje konsolidacije započeo još prije četiri godine. Zadnje lokalne izbore izgubili smo za par stotina glasova i to je bio naš posljednji poraz u Splitu, rekao je za Trogirski portal predsjednik splitskoga HDZ-a i saborski zastupnik Petar Škorić. 

U poplavi anketa, kako onih internetskih tako i onih čiji su naručitelji političke stranke, HDZ-ov kandidat najbolje stoji i sigurno prolazi u drugi krug . Ako je vjerovati tim istraživanjima, u drugi bi krug mogao i Željko Kerum, a onda su, kažu politički analitičari, sve karte otvorene.

Zna to i bivši splitski gradonačelnik, koji se zadnjih dana žestoko obrušio na Krstulović Oparu, spočitnuvši mu da se protivio križu na Marjanu i, što je za Keruma još gore, postavljanju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Ulazak u HDZ-ovo biračko tijelo Kerumu se već jednom ispalatio, no to je bilo prije osam godina kad je bio politički nepotrošen i kao takav atraktivan Splićanima koji su, kažnjavajući dvije velike stranke, izabrali živopisnog poduzetnika za svoga gradonačelnika.

-Ne vjerujem da će birači ponoviti istu grešku jer taj nas je eksperiment već jednom skupo koštao. Providna je Kerumova strategija kojom misli napasti HDZ i ući u naše biračko tijelo. Napada i podmeće našem kandidatu iako se zna da on nikada nije bio ni protiv križeva a kamoli protiv spomenika Tuđmanu. On nije htio da Kerumove megalomanske ideje unakaze Split i ponize vjernike kad je u pitanju postavljanje raspela koje je trebalo biti replika križa u Brazilu. A podmetanja da je protiv spomenika Tuđmanu izlišno je komentirati. To Kerum dobro zna, ali gura po svome jer želi obmanuti HDZ-ove birače. Kerume, vjera se živi, a ne mjeri postavljanjem križeva, poručio je Škorić.

Podsjetio je i da je Krstulović Opara bio na čelu povjerenstva koje još prije 12 godina donijelo odluku o podizanju spomenika hrvatskim zaslužnicima, među kojima je i Franjo Tuđman, ali da je Kerum nagrnuo da ga postavi što prije, pa je tako prvi predsjednik na kraju završio na željezničkom kolodvoru.

-To nije primjereno mjesto, ali što je tu je. Kerum je zadnji koji našeg kandidata može prozivati za ignoriranje Tuđmana. Pa Krstulović Oparin politički uspon vezan je uz prvog predjednika s kojim je surađivao i na čiji je nagovor išao na izbore postavši najmlađi saborski zastupnik u prvom sazivu Hrvatskog sabora. On je svoje domoljublje stavio u službu stvaranja i obrane mlade hrvatske države, a što je napravio Kerum. Neka kaže gdje je bio 90-ih, rekao je Škorić, dodajući kako je Kerumova predizborna strategija usmjerena na podmetanje njihovu kandidatu i HDZ-u.

Što se tiče drugih protukandidata, prije svega Mostovog Roberta Pauletića, Škorić kaže kako se HDZ ne fokusira na političke suparnike nego na birače s kojima u izravnom kontaktu „brusi“ predizborni program, osluškujući prijedloge i sugestije građana koji najbolje znaju kakav Split žele.

ZADNJE OBJAVE