12 C
Trogir
Srijeda, 7 prosinca, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRPredstavljen projekt označavanja pješačkih i biciklističkih staza otoka Čiova

Predstavljen projekt označavanja pješačkih i biciklističkih staza otoka Čiova

Šetnjom dijelom staza i prezentacijom postavljene signalizacije, predstavljen je jednogodišnji projekt Ekološke udruge Eko-Žedno „Označavanje pješačkih i biciklističkih staza otoka Čiova“

Radi se o projektu kojeg je Udruga realizirala sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH, Uprave za otoke u iznosu od 19 000 kuna i Grada Trogira u iznosu od 8 000 kuna, a namijenjenih izradi i postavljanju 3 info table i 12 orijentacijskih putokaza na dvjema stazama koje vode do crkve Sv. Mavra i vidikovca u Žednome.

Sv. Mavar church kraća je staza, duljine oko 600 metara namijenjena laganoj šetnji ili vožnji bicikla te je prilagođena svim uzrastima i obiteljskim izletima. Sv. Mavar trail je zahtjevnija staza duljine 5 kilometara koja je izazov naprednim biciklistima i trkačima, a uključuje rutu od centra mjesta Žedno, preko novouređenog vidikovca do crkve Sv. Mavra i natrag. 

  • Uz sredstva Ministarstva i Grada Trogira, projekt ne bi bio moguć bez nesebične pomoći 30-ak volontera koji su svoje slobodno vrijeme odvajali tijekom cijele godine, kako bi projekt ugledao svjetlo dana. Uz članove Udruge i mještane Žednog, svoj doprinos projektu dale su autorice tekstova dr.sc. Dunja Babić, Lujana Paraman, prevoditeljica Sonja Novak Mijić te lektorica Maja Maljković Zelalija, uz ljubazno ustupanje materijala od strane arheologa Tončija Burića, don Josipa Dukića i Turističke zajednice Grada Trogira. Postavljanjem info-tabli i orijentacijskih putokaza ove dvije staze postat će vidljivije i dostupnije za korištenje tijekom cijele godine, a u ovim izazovnim vremenima od iznimne važnosti za boravak u prirodi na otvorenom, kazao je Nikša Hrabar, predsjednik udruge Eko-Žedno.

Foto: Željko Agnić

ZADNJE OBJAVE