24 C
Trogir
Subota, 13 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRPredstavljanje knjige Tončija Burića “Trogirski distrikt u srednjem vijeku do 1537. godine”

Predstavljanje knjige Tončija Burića “Trogirski distrikt u srednjem vijeku do 1537. godine”

Predstavljanje knjige Tončija Burića “Trogirski distrikt u srednjem vijeku do 1537. godine” održat će se u dvorištu Muzeja grada Trogira u utorak, 27. srpnja 2021. godine u 21:00 sat. Knjigu će predstaviti dr. sc. Fani Celio Cega, u ime Muzeja grada Trogira, dr. sc. Miroslav Katić, u ime Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, prof. emeritus dr. sc. Ivo Babić i autor dr. sc. Tonči Burić.

Knjiga “Trogirski distrikt u srednjem vijeku do 1537. godine” u izdanju Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika na 320 stranica donosi pet poglavlja Trogir – postanak i razvoj grada, Distrikt grada Trogira, Granice Distrikta, Prostorna struktura distrikta (u svjetlu povijesnih i arheoloških izvora) i Arheološka slika distrikta po kategorijama nalazišta bogato opremljenih grafičkim prilozima, fotografijama i kartama.

O KNJIZI SU REKLI…

“Knjiga Trogirski distrikt u srednjem vijeku do 1537. godine (povijesno arheološka studija) prvi je sintetski prikaz takve vrste na prostorima Hrvatske. Do sada nitko nije na jednom mjestu pokušao dati prikaz prošlosti jednoga dalmatinskog grada/komune, odnosno njegovih ruralnih područja (od čijih su gospodarskih eksploatacija najvećim dijelom živjeli), temeljen na arheološkim nalazima i pritom koristeći sve dostupne izvore i literaturu, kako bi se navedena građa mogla što bolje smjestiti u povijesni kontekst. Jednako tako nigdje se na jednom mjestu za sad ne može pronaći prema tipu ili namjeni toliki broj najraznovrsnijih arheoloških nalazišta, među kojima je i onih kojima je donedavno pripisivano posve minorno značenje, kap što su primjerice torovi, pojilišta, muli, izvori i dr. Radnju takvoga tipa mogla je napraviti samo osoba koja osim arheologije dobro poznaje i povijest, pogotovo kad je riječ o činjenici da se arheološki lokaliteti kompariraju s povijesnim izvorima i stavljaju u jedna vrlo širok povijesni kontekst, od kasne antike pa do kasnog srednjeg vijeka. Knjiga se može shvatiti kao dobro napisana zavičajna povijest, temeljena na arheološkim izvorima, kojima se pokušava rekonstruirati cjelokupan život jednog dijela prostora koji je dosad nepravedno bio zanemarivan. Ona će, bez ikakve sumnje, postati nezaobilazno djelo za daljnje istraživanje srednjovjekovlja Dalmacije, a ujedno će biti paradigna za kojom bi se trebali povesti mladi istraživači koji će imati sklonosti i želje obraditi druge srednjovjekovne dalmatinske komune, odnosno njihov ruralni dio.”

dr. sc. Ante Uglešić

“Tema je kompleksna i s obzirom na raščlanjenost samog teritorija koji obuhvača otoke, obalu, plodna polja uz more, ali i prostrano zaleđe. Za ovaj prostor postoji izniman interes jer se tu nalaze Bijaći, uz koje je vezana rana hrvatska povijest, također i zbog Trogirua sa bogatom spomeničkom baštinom i povijesnom ulogom koja nadilazi lokalne i regionalne okvire. Poseban doprinos ove knjige, osim sabiranja i interpretacije dosadašnjih saznanja su i autorova terenska istraživanja i arheološka iskapanja, što je umješno ugrađeno u knjigu sintetske naravi. Literatura je sveobuhvatna (posebno su navedeni izvori) počevši od knjiga pa do sitnih priloga gotovo zaboravljenih u stručnoj literaturi i publicistici. S tekstom su komplementarni bogati grafički prilozi, fotografije i karte.
Knjiga je temelj, osnova za svako novo istraživanja ovog iznimnog prostora.
Treba osobito naglasiti pristup koji je na epistemiološkoj razini s obzirom na navođenje relevantnih ekoloških faktora, razmatranjem dinamičnog odnosa prirode i kulture.”

dr. sc. Ivo Babić

Radujemo se vašem dolasku – dvorište Muzeja grada Trogira, utorak, 27. srpnja 2021. u 21:00 sat!

Tekst & foto: MGT

ZADNJE OBJAVE