5 C
Trogir
Subota, 9 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRPredstavljanje knjige FOTOGRAFI(JA) U TROGIRU – Tko je ovjekovječio Trogir, a tko...

Predstavljanje knjige FOTOGRAFI(JA) U TROGIRU – Tko je ovjekovječio Trogir, a tko Trogirane od 1850. do 1950.

U utorak, 8. studenog 2022. godine u 20:00 sati u Galeriji Cate Dujšin Ribar održat će se predstavljanje knjige Maje Maljković Zelalije FOTOGRAFI(JA) U TROGIRU – Tko je ovjekovječio Trogir, a tko Trogirane od 1850. do 1950. godine. Knjigu će predstaviti recenzentica dr. sc. Fani Celio Cega, ravnateljica Muzeja grada Trogira, Ljubomir Radić, kolekcionar i ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja Split, fotograf i kolekcionar Antonio Miše te sama autorica.

Najnovija publikacija Muzeja grada Trogira – Fotografi(ja) u Trogiru – rasvjetljava i sistematizira nedovoljno poznatu i slabo istraženu povijest fotografije u Trogiru te prikaza Trogira i njegovih stanovnika na fotografijama. Autorica Maja Maljković Zelalija u ovoj knjizi sažeto, a opet iscrpno odgovara na pitanje iz podnaslova – Tko je ovjekovječio Trogir, a tko Trogirane od 1850. do 1950. godine te pritom na svjetlo dana iznosi gotovo 150 značajnih, zanimljivih i rijetko viđenih svjetlopisa.

Knjiga je podijeljena u dva dijela – prvi dio publikacije donosi odgovor na pitanje Tko je ovjekovječio Trogir od 1850. do 1950. godine?, unutar njega autorica predstavlja fotografsku povijest Trogira kronološki predstavljajući domaće i strane autore koji su snimali grad i njegove motive. Na temelju arhivskih izvora, bilješki, zapisa, potpisa i pečata predstavlja više od sedamdeset zanimljivih ličnosti, fotografa i fotoamatera pred čijim se objektivima našao Trogir. U prvom dijelu autorica i prvi put u literaturi donosi imena deset fotografa koji su djelovali u Trogiru te otkriva gdje su bili smješteni prvi fotografski atelijeri u gradu. Drugi dio knjige pak otkriva tko je ovjekovječio Trogirane – prikazuje obiteljske portrete, s naglaskom na one snimljene u fotografskim atelijerima, koji se čuvaju kako u Muzeju grada Trogira tako i u trogirskim obiteljskim albumima i arhivima – portrete prikupljene i digitalizirane u okviru akcije Vanka okvira! Neka trogirski svit vidi svita!.

Maja Maljković Zelalija u ovoj knjizi piše o najstarijim poznatim fotografijama Trogira, kronološki donosi 73 ličnosti koje su ovjekovječile grad (među njima razrješuje i nekoliko misterija!), istražuje tko su fotografi koji su djelovali u Trogiru i otkriva gdje su se nalazili prvi fotografski atelijeri, tko je Trogiranima bio omiljeni fotograf, koji je fotograf – imenom i prezimenom – prvi snimio Trogir, analizom fotografija definira godine različitih građevinskih zahvata u prostoru te otvara niz pitanja vezanih za trogirsku fotografsku povijest na koja će odgovore donijeti neka buduća istraživanja…

Recenzentica knjige je dr. sc. Fani Celio Cega, redaktorica Lujana Paraman, grafički ju je oblikovala Suzana Zorić, a tiskao Grafički studio Mario – Trogir. Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Grada Trogira i Splitsko-dalmatinske županije.

Vjerujemo da će se Fotografi(ja) u Trogiru čitati i gledati u jednom dahu, stoga vas s radošću pozivamo na njeno predstavljanje u Galeriji Cate Dujšin Ribar, u utorak, 8. studenog 2022. u 20:00 sati.

Predstavljanje knjige dio je Stivanje 2022. – programa obilježavanja Dana grada Trogira i blagdana sv. Ivana Trogirskoga. Cjeloviti program i raspored događanja možete pronaći OVDJE.

Tekst & Foto: MGT

ZADNJE OBJAVE