16 C
Trogir
Petak, 16 veljače, 2024
NaslovnicaKULTURAPredavanje Jasena Boke povodom Mjeseca hrvatske knjige:„Za Aleksandrom Velikim u srce Azije“

Predavanje Jasena Boke povodom Mjeseca hrvatske knjige:„Za Aleksandrom Velikim u srce Azije“

U utorak je u Gradskoj knjižnici Trogir, kao uvod u ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige, gostovao naš poznati nagrađivani putopisac, dramaturg, profesor književnosti i kritičar Jasen Boko, dobitnik nagrade „Kiklop“ za najbolju publicističku knjigu 2012. godine.

Publici uvijek zanimljiv Boko govorio je Trogiranima i gostima o svom putovanju u Aziju. Tragovima Aleksandra Velikog uputio se sa suputnicom Nikolinom Urodom, o čemu je napisao putopis (još jedan u nizu) – „Za Aleksandrom Velikim u srce Azije“. Zajedno su proputovali Makedoniju, Grčku, Tursku, Iran, Afganistan, Uzbekistan i Egipat želeći saznati je li Aleksandrov mit još uvijek živ, mit o velikom osvajaču i, po autorovom mišljenju, prvom velikom globalistu.

Dokumentiran brojnim fotografijama, obogaćen zgodama i tužnim i duhovitim, autor je predstavio itinerarij jednog prostranog i malo poznatog područja. Sa zanimanjem praćeno izlaganje popraćeno je i mnoštvom pitanja iz publike – nismo se mogli oteti dojmu da je za ovo putovanje u nesigurnim vremenima i ratom zahvaćenim krajevima trebala i poprilična doza hrabrosti. Kako je sam istaknuo, Boko na svojim putovanjima traga za onim iskonskim, autentičnim, karakterističnim, jer svako mjesto, svaka zemlja ima nešto samo svoje.  Autor je najavio i iduće putovanje u Indiju, koje smatra ultimativnim, putovanje u zemlju koja ga fascinira. U Indiji je već proveo godinu dana; ovog puta planira prijeći put od izvora Gangesa do njegova ušća. S obzirom da su se upravo vratili s putovanja po Južnoj Americi, sumnjamo da će dinamičnom dvojcu trebati dugo da se zaputi u novu avanturu. Do idućeg susreta Jasenu Boki i njegovoj suputnici Nikolini Urodi želimo puno sreće na putovanjima! Putopise Jasena Boke možete pronaći u Gradskoj knjižnici Trogir.

Izvor: Gradska knjižnica Trogir 

{gallery}boko{/gallery}

ZADNJE OBJAVE