18 C
Trogir
Subota, 2 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRPredavanje Ane Kakić “System D” – tržnica kao infrastruktura

Predavanje Ane Kakić “System D” – tržnica kao infrastruktura

U utorak, 11. listopada 2022. u 19:00 sati u Muzeju grada Trogira – Galeriji Cate Dujšin Ribar Ana Kakić, mag. ing. arch. održat će predavanje “SYSTEM D” – tržnica kao infrastruktura.

Riječ je o predavanju povezanom s njenim diplomskim radom, nastalim pod mentorstvom doc. art. Ane Krstulović, mag. ing. arch. i komentorstvom prof. art. Hrvoja Njirića, dipl. ing. arh., pri Fakultetu građevinarstva arhitekture i geodezije u Splitu. S obzirom na to da će uskoro biti raspisan natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za područje Solina, za prostor od novog trajektnog pristaništa do autobusnog kolodvora, uključujući i sam kolodvor, vjerujemo da će ga biti zanimljivo poslušati – kako struci, tako i građanima.

“Gradovi su stvarani oko tržnica koje ih čine prepoznatljivima i čuvaju njihov identitet. Nerijetko se one pojave u sredinama u kojima za njima postoji stvarna potreba ali tek kada ih se formira u skladu s pravilima one mogu postići puni potencijal. U slučaju manjih gradskih četvrti, tržnica je glavni, a često i jedini društveni sadržaj namijenjen socijalnoj interakciji. Tržnice su danas postale važan dio društvenog života koji igra funkciju socijalnog katalizatora. U vremenu privatizacija i konzumerizma, prostori tržnica ostavljaju jedini uistinu slobodan javni prostor za razmjenu informacija i boravljenje. Ovi su prostori često oblikovani ‘kaosom’, bez pretjerano lijepih prizora s jasnim sistemom funkcioniranja, a ono što možemo naučiti od njih je arhitektura improvizacije i nadogradnje, odnosno arhitektura u kojoj ponajviše sudjeluje sam korisnik.”, smatra Ana Kakić.

Više saznajte dolaskom u Galeriju Cate Dujšin Ribar u utorak, 11. listopada 2022. u 19:00 sati!

Veselimo se vašem dolasku!

Tekst & Foto: MGT

ZADNJE OBJAVE