11 C
Trogir
Četvrtak, 1 prosinca, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRPRAVNA BITKA: "T-POINT" MORA NAPUSTITI PARKING POKRAJ TROGIRSKOG DOMA ZDRAVLJA

PRAVNA BITKA: “T-POINT” MORA NAPUSTITI PARKING POKRAJ TROGIRSKOG DOMA ZDRAVLJA

Trgovački sud u Splitu početkom lipnja donio je nepravomoćnu presudu kojom splitska tvrtka “T-POINT” u vlasništvu Tonća Omrčena mora Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije predati u posjed otvoreni parking koji se nalazi u sklopu njegove ispostave u Trogiru.

Epilog je to sudske “trakavice” koja traje od 12. lipnja 2018. godine kada je DZ SDŽ podnio tužbu o iseljenju protiv spomenute tvrtke budući da joj je 9. lipnja iste godine istekao ugovor o koncesiji i nije postignut dogovor o njegovom produljenju.

Dok se sudski spor protekle četiri godine vodio koncesionar je sve to vrijeme radio i naplaćivao parkiranje. No, očito je nakon najnovije presude odgovornima u toj zdravstvenoj ustanovi “puknuo film” pa su odlučili svojim vozilima zapriječiti ulaz automobilima pored naplatne kućice i tako onemogućiti “ilegalnu” naplatu parkiranja, a ulaz u Dom zdravlja otvorili su s istočne strane gdje je nekada i bio.

Od ravnatelja DZ SDŽ Marka Rađe zatražili smo da nam “sažme” sudsku presudu ispisanu na petnaestak stranica.

  • Tvrtka “T-POINT” je “famozni” ugovor o koncesiji s DZ SDŽ potpisala 2003. na rok od 15 godina. Ugovor je 09. lipnja 2018. istekao te je Omrčen obaviješten mjesec dana prije da se on neće produžavati već da Dom zdravlja ide u novi natječaj za koncesionara. Kako “podstanar” nije želio iseliti, u jesen 2018. podigli smo tužbu za iseljenje i za naknadu štete. U proljeće 2019. DZ je objavio javni natječaj za najam parkinga po početnoj cijeni od 30.000 kuna plus PDV. Na njega se javio “Trogir Holding” i ponudio 33.000 kuna plus PDV te “T-POINT” s ponudom 3.500 kuna dodavši PDV i tvrtka “MY WAY” s ponudom 4.000 kuna plus PDV. Zadnje dvije ponude su odbačene jer su bile ispod početne cijene, a “Trogir Holding” nije uveden u posjed jer „podstanar“ nije želio iseliti, kazuje ravnatelj Rađa.
  • Tužba za iseljenje je presuđena na Trgovačkom sudu u korist DZ-a, međutim na Visokom trgovačkom sudu nije potvrđena jer geometar nije identificirao česticu o kojoj se vodio spor. Na ponovljenom suđenju DZ dobiva spor u prvom stupnju i presuda je objavljena 3. lipnja ove godine, sada i s uključenim vještačenjem geometra. Istog dana je podnesen zahtjev za ubrzani stečaj firme “T-POINT” (od strane  njezinog vlasnika) jer je u blokadi već više mjeseci radi ovrhe koju je DZ pokrenuo prošlo ljeto nakon pravomoćne presude za naknadu štete. Naime, tužba DZ-a za naknadu štete je usvojena i postala je pravomoćna prošle godine. Mjesečni iznos koji je dosuđen je upravo 33.000,00 kuna i to je tužba iz studenog 2018. godine za prvih 5 mjeseci nakon što je ugovor istekao, pojašnjava prvi čovjek DZ SDŽ.

Slika ispred trogirskog Doma zdravlja s gotovo praznim parkiralištem koji je slobodno možemo kazati uvijek bio prepun vozila, a posebno ljeti kada su se kroz rampu provlačile i kamp kućice te se tražilo mjesto više nestvarna je i budi znatiželju građana što se zapravo tamo događa.

  • Kako je pokrenut ubrzani stečaj “T-POINT-a”, DZ je pribjegao samopomoći te je otvoren i novi (stari) ulaz na parking (s istočne njegove strane direktno s glavne ceste), a pored naplatne kućice “T-POINT-a” su parkirana dva vozila Doma zdravlja da se onemogući daljnje naplaćivanje parkinga. Inače, moram podsjetiti kako naplatu parkinga nije uopće radio “T-POINT” već treća firma “THANK YOU” koja nema što raditi na samom parkingu. Najvjerojatnije se radi o izbjegavanju plaćanja po ovrsi i izvlačenju novca iz “T-POINT-a”. Naravno, nakon što se “T-POINT” izbriše iz Trgovačkog suda nakon stečaja, na Domu zdravlja ostaje dokazivanje tko se nalazi na parkingu i ilegalno ga koristi i onda slijedi nova tužba za napuštanje posjeda, ogorčeno će.

Budući da ovo nije prvi put da pišemo o problemima s tim parkiralištem, te nam je poznato kako se Omrčen više puta za nenapuštanje parkinga “izvlačio” na neriješene imovinsko pravne odnose na parceli što mu je navodno išlo u prilog, a na koje pravo polaže DZ, pitali smo ravnatelja Rađu da nam i to komentira.

  • Što se tiče vlasništva spornih čestica na kojima se nalazi Dom zdravlja, u katastru je to jedna čestica i posjednik je Dom zdravlja. U zemljišniku je to više čestica i Dom zdravlja je vlasnik dijela čestica, a za drugi dio se još uvijek vode sporovi. Sve čestice uz glavnu cestu (osim jedne) su u vlasništvu naše ustanove. Postoji jedna sporna čestica koju je Tonći Omrčen „kupio“ od prijašnjih vlasnika (obitelj Dekaris), međutim ona se nalazi u sredini katastarske čestice i po tom pitanju još traje sudovanje, zaključio je.

Tonći Omrčen, kao i mnogo puta ranije ponovio je kako se i u ovom najnovijem slučaju radi o privatnom napadu na njega. Drži da mu DZ SDŽ na nezakonit način onemogućava rad. Kaže da čeka pravomoćnu presudu, a da će naplatnu kućicu s parkirališta ukloniti – citiram: “Kad oni maknu Dom zdravlja“.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE