17.8 C
Trogir
Utorak, 26 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRPP Trogir: "Spriječimo tragediju, budite odgovorni prema sebi i bližnjima"

PP Trogir: “Spriječimo tragediju, budite odgovorni prema sebi i bližnjima”

Nacionalna kampanja „Manje oružja, manje tragedija“ provodi se u Republici Hrvatskoj od 2007. godine. Istom se želi senzibilizirati javnost i potaknuti je na dobrovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje razine svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima. Drugim riječima, želi se potaknuti građane da iz svojih domova izbace ono što život njihovih obitelji može zaviti u crno. Dugoročno, kampanja je povezana sa željom stvaranja sigurnije budućnosti u kojoj će se zlouporaba oružja svesti na najmanju moguću mjeru i težnjom za uspostavljanje veze između javnosti i policije.

U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te podizanja opće sigurnosti, policija surađuje s predstavnicima lokalne uprave i područne samouprave na razini županija, gradova i općina, ravnateljima obrazovnih ustanova, braniteljskim udrugama, organizacijama civilnog društva i drugim angažiranim društvenim subjektima kako bi se građane upozoravalo na opasnosti od zlouporabe oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava te improviziranih sredstava kućne izradbe. Aktivnosti u provedbi kampanje uključuju: interaktivne radionice i edukacije namijenjene rizičnim skupinama, odnosno osobama za koje postoji veći rizik da će doći u kontakt sa zaostalim oružjem (npr. djeca), info punktovi u gradovima i općima, posebice u dijelovima Republike Hrvatske koji su bilo zahvaćeni ratnim djelovanjima, provođenje medijske kampanje, ustupanje edukativnih i preventivnih materijala građanima i dr., a u svojoj inovaciji posebice se ističe provedba kampanje putem modernih tehnologija. Dostupnošću nelegalnog vatrenog oružja povećava se opasnost od teškog i organiziranog kriminala pa tako i terorizma. Povećava se fizička nesigurnost i opasnost da obiteljsko nasilje preraste u ubojstvo ili da se ilegalno vatreno oružju upotrebi za samoubojstvo. Procjenjuje se da je u 2017. u EU 35 milijuna komada nezakonitog vatrenog oružja u civilnom vlasništvu, što je 56% od procijenjenog ukupnog broja komada vatrenog oružja. 

  • Pozivamo i apeliramo na sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenici u civilu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo. SPRIJEČIMO TRAGEDIJU, BUDITE ODGOVORNI PREMA SEBI I BLIŽNJIMA. Napominjemo kako će u svim slučajevima dragovoljne predaje ilegalnog oružja, osoba koja predaje oružje ostati anonimna i protiv nje se neće pokretati kazneni ili prekršajni postupak. U slučaju posjedovanja ilegalnog oružja ili pronalaska oružja, građani trebaju obavijestiti policiju kako bi oružje izuzeo policijski službenik protueksplozijske službe. Važno je napomenuti da građani nikako ne smiju donositi oružje u policijsku postaju niti ga dirati do dolaska policijskih službenika zbog njihove vlastite samozaštite, te da građani u takvim slučajevima ne snose nikakve sankcije, kazao nam je pomoćnik načelnika PP Trogir Ivan Roso.

Od 1. rujna 2007. do 31. prosinca 2020. godine u sklopu kampanje je prikupljeno:

  • 345.594 komada zabranjenog vatrenog oružja „A kategorije“ (od toga 5.408 komada automatskog oružja)
  • 5.598.938 komada raznog streljiva i
  • 5.512 kilograma eksploziva.

Od 1. siječnja do 30. travnja 2021. godine u sklopu kampanje je prikupljeno:

  • 3.859 komada vatrenog oružja (od toga 256 komada automatskog oružja)
  • 170.291 komada raznog streljiva i
  • 259,46 kilograma eksploziva.

Foto: PP Trogir

ZADNJE OBJAVE