20.1 C
Trogir
Nedjelja, 24 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRPoziv za očitovanje o sanaciji drvenog mosta

Poziv za očitovanje o sanaciji drvenog mosta

Most Trogir uputio je Uredu gradonačelnika Grada Trogira zahtjev za očitovanjem vezano za sanaciju drvenog mosta. Drveni most preko Foše ranije je bio dobro kojim se grad ponosio. Prije nekoliko godina prema pisanju uglednog švicarskog časopisa za mostove i graditeljstvo IABSE uvršten je među deset najljepših na svijetu, no danas je, poručuju iz Mosta, situacija sasvim drukčija.

„Drveni most je zatvoren zbog sanacije još od studenog 2020., a ona još nije započeta, kao ni pripremni radovi. Zabrinuti smo jer su zatvaranjem mosta mnogi građani odsječeni, a veliko gradsko parkiralište koje koriste stanovnici gradske jezgre i oni koji u njoj rade usko je povezan s drvenim mostom pa trenutnom situacijom i on gubi važnost i vrijednost. Pješački most važan je i za turističku sezonu, a znamo da je i lokacija turističkog terminala odabrana isključivo zbog blizine pješačkog mosta i lakog pristupa gradu sa sjeverne strane. Terminal je višestruko koristan za grad jer autobusi koji ga koriste plaćaju naknadu gradu, dovode dnevno tisuće posjetitelja, a i oni turisti koji iz Trogira polaze na dnevne izlete u Nacionalni park Krka kreću s tog terminala. Ako drveni most neće biti saniran i otvoren, a grad ne ponudi alternativno rješenje za turistički terminal, mogući su milijunski gubitci za grad i njegove građane.“ – upozorili su Mostovci, te nadodali da u nijednom očitovanju nije rečeno tko je izvođač sanacije i kako i kada će sanacija biti privedena kraju, te da je alternativa za prelazak iz grada do turističkog terminala kameni most koji je udaljen od centra, a osim toga je preopterećen i nesiguran za velike grupe ljudi.

U razgovoru sa strukom Mostovci su saznali da drveni most nema pravi plan održavanja i da su se puknuća koja su nastala zbog lošeg održavanja nestručno krpala, te je time nanesena dvostruka šteta pa stoga Mostovci pitaju tko je odgovoran za takvo nestručno i neredovito ispitivanje stanja mosta, te hoće li se za ovu sanaciju tražiti sredstva iz EU ili će je građani platiti iz svog džepa.

„Gradske vlasti kažu da je pješački most bio privremeno rješenje povezivanja grada sa sjeverne strane, no od tada je prošlo petnaest godina čime je, čini se, postao trajno rješenje jer o trajnijem rješenju nema govora, a ostala izgrađena infrastruktura bila je izgrađena oslanjajući se na činjenicu da je most tu i da će na tom mjestu uvijek biti mogućnost prelaska. Također, neodržavanje građevina koje koristi veliki broj ljudi, kao i njihova nestručna i neredovita kontrola stanja mogu uzrokovati teške posljedice i stoga je važno provođenje redovitih i izvanrednih nadzora kako bi se eventualna oštećenja pravovremeno uočila i sanirala. Na prvom nam je mjestu sigurnost svih građana, ali i racionalno trošenje poreznih sredstava, te ćemo inzistirati na redovitom održavanju svih mostova u Trogiru jer to nije ničija dobra volje, već zakonska obaveza.“ – objasnili su Mostovci te naglasili kako su prevencija i održavanje najbolji način za garanciju sigurnosti.

„Kao što sam već u više navrata istaknuo, projekt za novi most na mjestu starog drvenog mosta je u procesu izrade. Prije nekoliko tjedana dostavljeno nam je idejno rješenje koje čeka odobrenje konzervatora. Ono što želim naglasiti je da smo isti dan kad je most privremeno zatvoren sjeli sa strukom za stol – inženjerima, konzervatorima, povjesničarima i dogovorili pristup izradi projekta novog mosta ne želeći dopustiti da se stihijskim i drugim, lošim rješenjima ponovi situacija koju imamo danas, a ta je da je prilično skup most propao nakon 15 godina zbog neodgovornosti na koju se više ni ne želim vraćati. Svima nam je želja da se novi most kao stvarno trajno rješenje napravi što prije, ali radi se o zahvatu unutar UNESCO-m zaštićene stare jezgre o čemu sa strukom vodimo računa. Očekujem da će u narednim danima idejno rješenje dobiti komentare od konzervatora i da ćemo u vrlo kratkom roku raspisati natječaj za izvođača radova. Svjesni smo koliko je ovaj most važan koridor i za građane i za turiste i činimo sve da bude spreman s početkom turističke sezone za koju se nadamo da će se dogoditi u prihvatljivom obujmu, iako je most prvenstveno bitan zbog ljudi koji ovdje žive. Još jednom pozivamo građane na malo strpljenja jer je glavni prioritet sigurnost, a onda racionalno ponašanje prema njihovom novcu. Također, navodna briga za most i druge interese grada tri mjeseca prije izbora od strane političkih opcija kojih nije bilo za čuti zadnje 4 godine je suvišna. Bez iznimke smo transparentno komunicirali sve gradske projekte, njihove rokove i financiranje, pa tako i ovaj, ali kako njihov interes do sada nije postojao, razumijem da im je možda ovo pobjeglo, odgovorio je trogirski gradonačelnik Ante Bilić.

ZADNJE OBJAVE