36 C
Trogir
NaslovnicaKULTURAPovodom Međunarodnog dana muzeja najmlađi izrađivali glasačke kutije

Povodom Međunarodnog dana muzeja najmlađi izrađivali glasačke kutije

“Neću politiku u svoju butigu!” naslov je radionica koje su se u povodu Međunarodnog dana muzeja održale u Muzeju grada Trogira. 

„Politika običnim ljudima uglavnom nije draga, neminovno donosi stres i raspravu. No, bez obzira na to, politika je stalno prisutna u našem životu, koliko god je ignorirali ona se opet i opet, bavi nama, pa se onda i mi bavimo njom… Politika nam određuje život, na ovaj ili onaj način, određuje nam ljepotu ili “neljepotu” mjesta u kojem živimo, posla kojim se bavimo… Politika ne može postojati bez političara, a oni ne mogu postojati bez glasača i glasovanja… Biračko pravo imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina života. Do tih godina punoljetnosti, djeca puno slušaju od nas odraslih o predsjednicima, vladi, saborskim zastupnicima, gradonačelnicima, vijećnicima… Danas kao i nekada, svi se oni biraju, a da bi se mogli birati mora postojati glasačka kutija u koju će građanin staviti list papira sa odabirom pojedinog kandidata ili pak više njih. 

Međunarodni dan muzeja ove godine okružen je lokalnim izborima; djeca o tome svakodnevno slušaju i pitaju se kako to sve ide i zašto…Dogodila nam se i sretna okolnost u kojoj Muzej grada Trogira čuva glasačku kutiju iz 17. stoljeća

Iz svih tih razloga, nema nam druge, nego da budemo IN i napravimo svoju glasačku kutiju te da ispričamo djeci malu priču o glasanju jer: I ti ćeš jednoga dana imati pravo glasa, a svaka kaplja pomaže ga tkati… uvijek!“ kazala je muzejska pedagoginja Goranka Tomaš koja je osmislila i vodila radionice. 

Foto: IRM

{gallery}goranka3{/gallery}

 

ZADNJE OBJAVE