30 C
Trogir
Ponedjeljak, 11 rujna, 2023
NaslovnicaVIJESTIPOVIJESNI DOGAĐAJ ZA MARINSKU ZAGORU

POVIJESNI DOGAĐAJ ZA MARINSKU ZAGORU

Znakovito na blagdan Male Gospe koja se tradicionalno slavi u zaleđu općine Marina tamošnje naselje Blizna Donja dobilo je vodu. Svečanosti su uz stanovnike i općinske čelnike nazočili predstavnici šibenskog i splitskog Vodovoda te Hrvatskih voda.

  • Ovo je povijesni događaj za marinsku Zagoru. Nakon 12 godina otkako je voda najprije došla u radnu zonu Vinovac, potom u Rastovac, pa Mitlo evo potekla je i u Blizni Donjoj. Za mjesec i pol dana kreću radovi na sekundarnoj mreži i za ostale zaseoke u tom naselju. Već  su preko EU fondova osigurana sredstva u iznosu od oko 14 milijuna kuna i za Bliznu Gornju. Tako da će do kraja 2025. godine cijela Zagora biti opskrbljena vodom i taj projekt čija ukupna vrijednost u konačnici će stajati 4,6 milijuna eura ili 35 milijuna kuna će biti završen, istaknuo je marinski načelnik Ante Mamut.

Podsjetio je da je najviše novca osigurano iz EU fondova, te da su u financiranju sudjelovali još Hrvatske vode i Općina.

  • Međutim, nije tu kraj našim ulaganjima u vodoopskrbni sustav na području općine. Imamo pripremljen projekt za Sevid na moru za koji posjedujemo svu potrebnu dokumentaciju i dozvole te osiguran novac u iznosu od 24 milijuna kuna i nakon javne nabave koja je u tijeku kreće se u realizaciju. Nositelj investicije je Vodovod d.o.o  Split, a radovi bi trebali potrajati dvije do tri godine. Zatim će se pristupiti rekonstrukciji vodovodne mreže u  Marini, Poljicima, Dagradama, Gustirni, Pozorcu i Najevima. Znači, želimo da rijeka Krka poteče u svim „špinama“ naših priobalnih naselja, dodao je.

Osvrnuvši se na više od desetljeća dug put oko izgradnje vodoopskrbnog sustava u zagorskom dijelu općine i na to kako je bio izuzetno zahtjevan i tražio kucanja na mnogo vrata mjerodavnih institucija ustvrdio je kako u ovakvim trenucima svečanosti pomalo na to i zaboravi.

  • Istina zaboravimo na to, ali jedno ime u cijeloj toj priči nikako ne smijemo zaboraviti. To je pokojni Jakov Pažanin, čovjek koji je bio idejni tvorac projekta vodoopskrbe na marinskom području, koji se dušom i srcem zalagao da Zagora i priobalje imaju vodu koja će otvoriti mogućnost njihovog svekolikog razvoja. Velika zasluga pripada „Vodovodu“ Šibenik, svim ljudima koji su bili kooperativni i kada nismo imali sredstava nije bilo problema, vjerovali su nam. A i Hrvatske vode, da  njih nije bilo sigurno ne bi došli do novca, ustvrdio je načelnik Mamut.

On je izrazio žal zbog toga što važnost vodoopskrbe Zagore nije prepoznala i Općina Seget.

  • Kada je započeo taj projekt mi smo se uključili u sufinanciranje vodovoda na području općine Primošten u naselju Kruševo i očekivali smo da će tako i Općina Seget sufinancirati vodovod na našem području. Spletom okolnosti nije do toga došlo. Šteta, jer je voda došla do Jajića i Eleza njihovih naselja i mogli su to iskoristiti, rekao je.

Davor Radić, predsjednik Općinskog vijeća osvrnuo se na ulogu vijećnika u tom projektu.

  • Preko naše liste „Ribara i težaka“ znali smo što hoćemo, imali smo ideje kako doći do cilja te izradili i financijske konstrukcije. Građani su nam dali povjerenje, a mi smo to povjerenje radom u Vijeću opravdali. Na Vijeću nije bitno koja smo politička opcija. Svi imamo zajednički cilj, a to je dobrobit općine i njezinih stanovnika. Drago mi je da smo uspjeli u tome. Znamo da voda život znači, znači gospodarski razvoj. Ona je uvjet da svi koji su ostali na svojoj djedovini i dalje ostanu te da oni koji su otišli se vrate. Ne moraju nužno živjeti, ali mogu ostvariti ekonomski uspjeh kroz ulaganje u  seoski turizam, otvaranje OPG-a, ili pak bavljenjem poljoprivredom. Naime, dobivanjem vode došli smo u poziciju da nam ništa više nije nedostupno, zaključio je Radić.

Jure Pešo, voditelj projekta ispred Vodovoda, d.o.o. Šibenik naglasio je dobru suradnju njegove tvrtke i Općine Marina te pohvalio upornost načelnika Mamuta i njegovih suradnika u realizaciji projekta.

Blagoslov je obavio tamošnji župnik fra. Danijel Stipanović, a svečanost su nastupom uveličali mladi članovi mandolinskog orkestra pri KUD-u „Andrija Matijaš Pauk“ kojega vodi Miroslav Miše te oni stariji istoimenog kulturno umjetničkog društva koje vodi Mario Marasović.

Nakon same svečanosti svi nazočni tom povijesnom događaju pozvani su na domjenak koji je organizirao načelnik. Radosti građana nije bilo kraja, a mnogi su se osvježili u velikom mlazu vode koji je simbolično pušten.

Mještanka Branka Stipanović Žaja, doc.dr.sc. rekla je kako je to spas u zadnji čas za razvoj ruralnog dijela marinske općine, za razvoj poljoprivrede i turizma: „Hvala svima koji su dali doprinos za tako hvale vrijedan projekt i načelniku koji se zauzeo za svoj i naš kraj!“.

Pljuštale su šale, dovikivalo se „Odma triba kopat rupe za bazen!“, „Zatvori mlaz, voda će se potrošiti!“, „Joj šta je slatka za piti!“

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE