10 C
Trogir
Subota, 25 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRPomoć slijepim i slabovidnim osobama na podcastu Maria Markovine

Pomoć slijepim i slabovidnim osobama na podcastu Maria Markovine

Trogiranin Mario Markovina nedavno je pokrenuo podcast pod nazivom Znanje i Kreativnost koji se bavi problematikom slijepih i slabovidnih

Namijenjen je slušateljima iz Hrvatske i šire, a  opisuje razna pomagala te programe i aplikacije za slijepe, ali i razne vještine neophodne za njihovu svakodnevnicu.

Podsjetimo, podcast je digitalna datoteka koja sadržava audio ili audio-video zapis koji se distribuira putem međumrežja, a namijenjen je gledanju i slušanju  na računalu odnosno digitalnom prijenosnom uređaju.

-Budući da sam od rođenja slijep, dugo sam razmišljao o tome da pokrenem podcast kako bih pomogao slijepim i slabovidnim osobama. Pravo vrijeme je bilo u vrijeme izolacije zbog koronavirusa. Postoji mnogo raznih podcasta vezanih za problematiku slijepih na engleskom jeziku, međutim na hrvatskom i nama srodnim jezicima, osim ovog mog podcasta i jednog kojeg povremeno izrađuje Hrvatska knjižnica za slijepe u Zagrebu, zapravo i nema takvih emisija. Stoga sam odlučio tako približiti problematiku slijepih i slabovidnih široj zajednici, ali prvenstveno slijepima, roditeljima slijepe djece i njihovim prijateljima, kazao je Markovina za Gradski radio Trogir i dodao kako zaista ima o čemu pričati.  

-Podcast se zove Znanje i Kreativnost, a u svakoj epizodi obrađujem posebnu temu. Bavim se širokim spektrom, primjerice, u jednom podcastu je razgovor s roditeljem koji je dobio slijepo dijete, u drugom sa slijepim kiparom iz Rijeke koji izrađuje zanimljive skulpture od papira, potom sa slijepim profesorom klavira koji radi u virovitičkoj glazbenoj školi i mnoge druge teme. Dakle, može se poslušati sve, od toga kako se baviti aplikacijama pa do snalaženja u kuhinji. Navedeno se može pronaći preko bilo kojih aplikacija za slušanje podcasta ako se u tražilicu upiše Znanje i kreativnost. Nalazi se na stranici koja se zove Podbean, a sponzor hostinga mog podcasta je Udruženje za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba u Zagrebu, čiji sam član i zaposlenik. Do sada sam ih snimio osamnaest, uglavnom ih nastojim objaviti subotom, ali zbog obima posla dogodi se da ponekad ne stignem. Iznenadilo me od kuda su sve slušatelji, ima ih čak iz Kazakhstana, Španjolske, Amerike, a naši slijepi postaju polako upoznati s mojom emisijom i sve ih je više. Nastojat ću malo više promovirati moj podcast kako bi se šira javnost upoznala s problematikom slijepih i slabovidnih osoba, poručio je Mario Markovina.

Podcast možete poslušati na linku: https://podtail.com/podcast/znanje-i-kreativnost/

Foto: Jutarnji list  

ZADNJE OBJAVE