27 C
Trogir
Utorak, 15 kolovoza, 2023
NaslovnicaVIJESTIPokrenuta donatorska akcija za pomoć Australiji – „Boranka za Australiju“

Pokrenuta donatorska akcija za pomoć Australiji – „Boranka za Australiju“

Savez izviđača Hrvatske i njihova kampanja Boranka pokrenuli su akciju za pomoć Australiji koju su poharali katastrofalni požari

Savez izviđača Hrvatske, organizator najveće volonterske akcije pošumljavanja požarišta Dalmacije, kampanje Boranka, upravo je pokrenuo donatorsku akciju prikupljanja pomoći za Australiju u kojoj su katastrofalni šumski požari odnijeli brojne ljudske i životinjske živote te uništili milijune hektara šuma.

Australski izviđači (Scouts Australia) među prvima su se organizirali u pomaganju ljudima, životinjama i prirodi. 

Savez izviđača Hrvatske ovim putem poziva sve koji žele pomoći donacijom da istu uplate na žiro račun kampanje Boranka:

HR5624070001100022695 s naznakom ZA POMOĆ AUSTRALIJI. 

Sva sredstva prikupljena ovom akcijom hrvatski izviđači proslijedit će u fond za pomoć koji su osnovali australski izviđači.

Podsjetimo, Australiju je pogodila dosad najgora požarna sezona s katastrofalnim posljedicama za stanovništvo, životinjski svijet i prirodu. Požari, koji mjesecima bez prestanka bjesne Australijom, uzrokovali su do sada 30 ljudskih žrtava i uništili više od 3,000 domova.  Procjenjuje se da je do sada izgorjelo više od 11 milijuna hektara šuma i drugog raslinja, što je površina čitave Bugarske, prilikom čega je stradalo više od milijardu životinja, od čega deseci tisuća koala i klokana. Iako su nedavne kiše nakratko pomogle u gašenju aktivnih požara, s novim rastom temperatura koje slijedi, očekuje se dodatno pogoršanje uvjeta i daljnje širenje požara.

Ovi zastrašujući podaci rezultat su rekordno visokih temperatura i iznimno dugog sušnog razdoblja koje je dodatno pogodovalo širenju požara.  2019. bila je u Australiji ujedno i najtoplija i najsuša godina od kada postoje mjerenja, dakle u zadnjih 120 godina, što prema svim podacima i pokazateljima nepobitno ukazuje upravo na djelovanje i učinke klimatskih promjena.

„Iako nas dijeli više od 15 000 kilometara, ovom akcijom želimo našim australskim prijateljima poručiti da smo uz njih i da mi u Hrvatskoj, nažalost, isto jako dobro znamo što su šumski požari te kakve posljedice ostaju iza njih.  Naravno, štete su neusporedive, ali ako ovdje prikupljena sredstva pomognu da se u Australiji posadi makar i jedna nova šuma, to je već velika stvar. Mi ćemo i dalje kroz našu kampanju Boranka neumorno nastaviti pošumljavati požarišta Dalmacije znajući da je jedna mala Hrvatska barem malo pomogla i oporavku prirode u dalekoj Australiji.“ – izjavio je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje Boranka.

U pripremi ove akcije, hrvatski izviđači susreli su se i s veleposlanicom Australije, Nj.E. Elizabeth Petrovic.  

„Veleposlanici Petrovic najavili smo našu akciju za pomoć Australiji koju je ona najiskrenije podržala i najsrdačnije zahvalila svima koji će sudjelovati.  Dogovorili smo i moguću razmjenu ideja po pitanju raznih projekata pošumljavanja požarišta u čemu i hrvatski i australski izviđači imaju jako puno iskustva.„ – naglasio je Boris Vujnović, Glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske.

Kako sudjelovati u akciji može se vidjeti na web stranici Saveza izviđača Hrvatske – www.scouts.hr

 

 

ZADNJE OBJAVE