8 C
Trogir
Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIR#POKRENISE! Dijabetičko društvo Trogir: „Pozivamo vas na subotnju šetnju“

#POKRENISE! Dijabetičko društvo Trogir: „Pozivamo vas na subotnju šetnju“

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenoga kao i blagdan zaštitnika grada sv. Ivana Trogirskog. Tog dana je rođen i Frederick Banting koji je zajedno s Charlesom Bestom prije 100 godina uspješno izolirao hormon inzulin, jedan od najvažnijih otkrića u liječenju šećerne bolesti. Od tada su spašeni milijuni života, a šećerna bolest je od smrtne postala kronična za osobe s dijabetesom tipa I, a u novije vrijeme i dijela tipa II.

Prema podacima CroDiab registra u Republici Hrvatskoj je evidentirano 310.000 osoba sa šećernom bolešću, a procjenjuje se da je ukupni broj oboljelih preko 520.000. Loši podaci, zar ne?

Ono najbolje u cijeloj ovoj, ne optimističnoj statistici jest da postoji način kojim se, uz prehranu, može utjecati na pojavu i razvoj šećerne bolesti tipa II. Kako bi potaknuli građane da zaustave loš trend pojavnosti dijabetesa, Hrvatski Savez dijabetičkih udruga je prošle godine pokrenuo Javno – zdravstvenu kampanju „Pokreni se!“ kojoj je cilj educirati o sve većem broju oboljelih od šećerne bolesti – tihog ubojice novog doba. Dijabetes može izazvati teške kronične komplikacije koje smanjuju kvalitetu života, dovode do invalidnosti (amputacija, sljepoće, dijalize), ali i skraćuju životni vijek.

  • Tjelesna aktivnost dijeli prvo mjesto s prehranom u prevenciji dijabetesa. Zato smo se odmah prošle godine pridružili Savezu, organizirali prvu šetnju pod geslom #pokrenise preko tri trogirska mosta. Vjerujemo da je barem nekoga ta šetnja potaknula na svakodnevnu šetnju, a cilj nam je postići da što više ljudi tjelesnu aktivnost uvede u svoju svakodnevnu rutinu. Kako bismo i sve Vas potaknuli da zajedno krenemo u jaču promociju očuvanja zdravlja sugrađana pozivamo vas na šetnja koja će početi u subotu, 13. studenoga u 10:00 sati iz Gradske lože, preko maloga mosta, „Mosta Hrvatskih branitelja“, brodom na rivu i natrag do lože. Naravno, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, kazuje predsjednica Dijabetičkog društva Trogir Katja Šćurla.

Na inicijativu trogirskog vijećnika Matea Šćurle (MOST) na kraju jučerašnje sjednice GV zabilježena je zajednička fotografija sa prislonjenim majicama koje na sebi imaju zaštitni znak Svjetskog dana šećerne bolesti – Plavi krug i znak #pokrenise.

Foto: IRM

ZADNJE OBJAVE