23 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIPOČETKOM IDUĆE GODINE ZAPOČINJU RADOVI NA IZGRADNJI RECIKLAŽNOG DVORIŠTA U MARINI

POČETKOM IDUĆE GODINE ZAPOČINJU RADOVI NA IZGRADNJI RECIKLAŽNOG DVORIŠTA U MARINI

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ donijelo odluku o financiranju projekta “Uspostava reciklažnog dvorišta na području općine Marina” i to s iznosom od 2.939.288,66 kn odnosno 84,78 posto od ukupne vrijednosti projekta. Ostatak financira Općina iz svog proračuna.

Kako doznajemo od načelnika Ante Mamuta projekt uključuje izgradnju i opremanje funkcionalnog reciklažnog dvorišta na području radne zone Vinovac zajedno s provođenjem edukativnih i informativnih aktivnosti u svrhu doprinosa povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište na tamošnjem području.

  • Na našem području miješani komunalni otpad sakuplja trgovačko društvo za komunalne djelatnosti „Marinski komunalac“ d.o.o., koje je u stopostotnom vlasništvu Općine. Organiziranim odvozom otpada obuhvaćeno je svih 17 naselja. Inače, dosada nismo imali ni službeno odlagalište otpada, a ni reciklažno dvorište. Otvaranjem reciklažnog centra omogućuje se stanovništvu odvajanje te Marinskom komunalcu prikupljanje problematičnog otpada iz kućanstava, ali i korisnih sastavnica otpada koje se mogu reciklirati umjesto odbacivanja takvih vrsta otpada u miješani ili direktno u okoliš od strane građana. Provođenjem informativnih i edukativnih aktivnosti, Općina će građanima osigurati učinkovito i informirano razvrstavanje otpada sukladno načelima održivog gospodarenja otpadom na području na kojem borave te će planiranim informativno edukativnim materijalima, u skladu s navedenim Zakonima, dodatno poticati takvo ponašanje građana na lokalnoj razini, ističe načelnik Mamut.
  • Pretpostavka je da će se boljim informiranjem građana o mogućnostima odvojenog prikupljanja otpada posebice o lokaciji reciklažnog dvorišta i mogućnostima predaje otpada bez naknade, podići svijest građana i njihova spremnost za sudjelovanjem u odvojenom prikupljanju njegovih korisnih sastavnica kao i posebnih njegovih vrsta. Na taj način projekt doprinosi održivom gospodarenju i unaprjeđenju sustava gospodarenja otpadom. Rad reciklažnog dvorišta predviđen je u jednoj smjeni u toku šest dana u tjednu. Oprema i objekti trebaju biti pod nadzorom 24 sata. Za normalno poslovanje čitavog pogona potreban je  samo jedan radnik. Za radno mjesto poslovođe predviđeno je zapošljavanje jedne osobe s kvalifikacijom SSS ili (KV). Poslovođa će biti osoba odgovorna za gospodarenje otpadom sukladno čl. 89 Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Daljnje zapošljavanje će se vršiti etapno i zavisit će o obimu potrebnog rada kojeg treba realizirati unutar i izvan kruga reciklažnog dvorišta, pojasnio je načelnik Mamut i zaključio kako bi radovi trebali započeti u siječnju iduće godine te da će trajati 9 mjeseci.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE