24 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRPLAŽA SALDUN DOBILA NOVI MODERNI IZGLED I SADRŽAJE

PLAŽA SALDUN DOBILA NOVI MODERNI IZGLED I SADRŽAJE

Završeni su radovi na uređenju plaže Saldun smještene u malom istoimenom zaljevu na jugozapadnom dijelu otoka Čiova. Riječ je o jednoj od najljepših trogirskih plaža koja je nakon osam mjeseci koliko je trajalo njezino uređenje dobila sasvim novi moderni izgled te urbane sadržaje .Morske hridi koje su prvotno činile tamošnji obalni pojas zamijenila je šljunčana površina, a u duljini oko 400 metara izgrađene su još dvije šetnice-jedna popločana betonskim kockama, a jedna betonirana bijelim betonom te četiri pera, kaskadno betonsko sunčalište, arka u koju su zasađene pinjole, formiran je i mali trg sa zonom za sjedenje osvijetljen ambijentalnom rasvjetom, postavljen je tuš i kante za smeće. Sa šetnice se do plaže može pristupiti s tri mjesta: stepenicama na početku, u sredini i na kraju. Ukupni radovi koje je izvodila tvrtka „Građevno Zec“ iznosili su oko 600 tisuća eura.
Novouređena plaža iznad koje se proteže gusto apartmansko naselje s luksuznim vilama s bazenima pojačala je turističku ponudu tamošnjim iznajmljivačima , ali upotpunila i kvalitetu života lokalnog stanovništva. Naime, vizura cijele Solunske uvale sada je u skladu modernog morskog i kopnenog dijela.
Potvrdio je to trogirski gradonačelnik Ante Bilić koji je u pratnji zamjenika Viktora Novaka obišao to kupalište koje je zasjalo novim sjajem, a odakle je početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća ozbiljno započeo trogirski turizam.
-Obalni pojas jedan je od naših najvećih kapitala, a nakon niza godina zapuštenosti mi u posljednjem periodu zaista intenzivno ulažemo u njega. Znajući koliko je turizam važan našim sugrađanima ,pogotovo onima koji žive u tom dijelu grada, ovo je investicija koja će dati dodatnu vrijednost kvaliteti turističke ponude , pa u konačnici i vrijednosti nekretninama .Ova plaža ima sve potrebne urbane sadržaje i može parirati modernim plažama kakve se rade u Europi. Rađena je po svim pravilima struke ,za nju je ishođena sva potrebna dokumentacija i građevinska dozvola , istaknuo je gradonačelnik Bilić. Dodao je kako će se na toj plaži nakon sezone urediti i dječje igralište koje nije bilo predviđeno u sklopu projekta uređenja, već su ga građani predložili u sklopu projekta „I tebe se pita“. Najavio je uređenje plaže na nasipu Brigi na istočnom ulazu u Trogir za koju je rekao je već ishođena građevinska dozvola.
Mate Zec, vlasnik tvrtke „Građevno Zec“ koja je posao završila točno u ugovorenom roku podsjetio je kako se radilo o zahtjevnom poslu čiju dinamiku su diktirale vremenske prilike, kiša, plima i oseka mora. “Bili smo pripremljeni na sve te uvjete i izazove. Ponosan sam što smo u potpunosti uspjeli te na dobru suradnju s Gradom Trogirom, rekao je Zec.“
Novom plažom zadovoljni su turisti i kupači. Graham i Karen Robinson iz Engleske koji ljetuju u obližnjoj vili nisu krili oduševljenje. „Mnogo smo proputovali, ali nismo vidjeli ljepšu plažu koja se ovako divno smjestila u zaklonjenoj uvali. S balkona vile pogled nam „puca“ na nju i on je poput prirodnog raja , kažu supružnici Robinson“.
Ivan Bajt, koji u susjedstvu ima kuću raspričao se na široko o tome kako je plaža izgledala prije , a kakva je sada.
-Mulovi su bili derutni, djeca bi se znala ogrebati na željezo od vezova . Sve je sada u vrhunskom stanju i mislim kako je ovo najljepša plaža u Trogiru , koja ima „čudnu“ mikroklimu koja napravi lijep ugođaj i kad je ljeto i zima. Pohvalio bih i šetnicu te ako mogu sugerirati rekao bih kako bi bilo dobro da se ona produži do Balana kako pješaci ne bi hodali uskom i „opasnom“ cestom.“
Njegov prijatelj Viktor Belin iz Splita usporedio ju je sa splitskom plažom Obojena , u blizini Marjana.
U čistom moru guštali su desetogodišnji Ivo Mrdaković i sedmogodišnji Matej Hrsto, dva najbolja prijatelja koja stanuju u blizini , te su u jednom glasu rekli kako im je plaža sada prekrasna. „Sve nam se sviđa, samo bismo voljeli da ljudi budu uredni i da ne ostavljaju smeće nego ga bace u koševe, te da vlasnici kućnih ljubimaca paze što će ostati iza njih, istaknuli su i zaradili našu pohvalu zbog ekološke osviještenosti, a tako su mladi.
Dok su radovi trajali obližnji stanovnici pratili su s kojim se nedaćama susreću radnici na terenu i kako ih svladavaju. Zadovolji njihovom odgovornošću , okupila se skupina građana i kada je posao završio odlučila ih je u znak zahvalnosti počastiti slasnom janjetinom s ražnja. Kažu nam kako je pala pisma i kako se stvorilo novo prijateljstvo.
GORDANA DRAGAN foto: Grad Trogir ,G.D.

ZADNJE OBJAVE