16.8 C
Trogir
Utorak, 19 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRPjero Toni Radić dobio nagradu PU splitsko-dalmatinske

Pjero Toni Radić dobio nagradu PU splitsko-dalmatinske

U sklopu projekta „Sigurnost djece na internetu i društvenim mrežama“ PU splitsko-dalmatinska je u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, te studentima iz Udruge DUMP (Društva mladih programera), uz potporu Vijeća za provedbu programa prevencije kriminaliteta na području grada Splita, izradila aplikaciju za učenike splitskih osnovnih i srednjih škola – „Safety Net – Bitka za sigurnost“.

Safety Net – Bitka za sigurnost: PU splitsko-dalmatinska nagradila najuspješnije učenike u kvizu znanja!

Na konferenciji za medije, održanoj u PU splitsko-dalmatinskoj, uručene su prigodne nagrade dvojici učenika –  Pjeru Toniju Radiću iz trogirske SSŠ Blaž Jujev Trogiranin i Dominiku Oreču iz OŠ Kneza Mislava iz Kaštel Sućurca, koji su na kvizu znanja osvojili prva mjesta. 

Učenici su nagrađeni tabletima, koje im je poklonio FESB, te prijenosnim diskovima za pohranu podataka, koje im je poklonila PU splitsko-dalmatinska. Nagrađene je primio i čestitao im zamjenik načelnika PU splitsko-dalmatinske Marko Srdarević, a konferenciji za medije su, uz učenike, nazočili voditelj Odjela prevencije PU splitsko-dalmatinske Paško Ugrina, dekan FESB-a Sven Gotovac i Ani Stijepić iz udruge DUMP.

‘Igrica je dosta poučna i zabavna. Nauči se dosta o sigurnosti i kako postupati u određenim situacijama. Kako se obraniti od hakera, ali i od napada nekih ljudi s lažnim profilima. Na profilima se objavljuje dosta privatnih stvari koje bi bilo bolje maknuti’, rekao je nagrađeni Pjero Toni Radić

Cjelokupna aktivnost izrade aplikacije započela je provođenjem uvodnih istraživanja na lokalnoj razini i korištenjem podataka iz nacionalnih istraživanja, analizom problema, prilagodbom aplikacije dobi nižih razreda osnovnih škola, nakon čega se započelo s provođenjem projekta i planirane evaluacije.

Aplikacija je najprije postavljena na službene internetske stranice svih splitskih osnovnih škola, a naknadno i na stranice na osnovnih škola na području Splitsko-dalmatinske županije. Djeca i roditelji su prilikom edukacija upoznati s problematikom rizičnih ponašanja na internetu i društvenim mrežama. Uz potporu grada Splita, aktiva ravnatelja osnovnih škola i županijskih stručnih službi, izrađeni su informativni materijali sa savjetima za zaštitu i pravilno korištenje društvenih mreža, te uputama za korištenje spomenute aplikacije.

Dobra prihvaćenost aplikacije „Safty Net- Bitka za sigurnost“ u osnovnim školama potakla je na ideju da se aplikacija izradi i za srednjoškolce, te prilagodi za korištenje na pametnim telefonima.

Izrađena je naprednija verzije kviza znanja i proširen je sadržaj za učenje i korištenje od strane roditelja, za što su zaslužni studenti FESB-a i mladi programeri iz DUMP-a. Pored informativnog i zabavnog sadržaja, postoji i dio kojim se korisnici educiraju o mjerama zaštite i načinu prijave zlostavljanja policiji.  Sama aplikacija je dugoročno podložna daljnjem unaprjeđenju i usavršavanju.

foto: PU splitsko-dalmatinska 

ZADNJE OBJAVE