21 C
Trogir
Subota, 23 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJANačelnik Okruga odgovara Eko udruzi Žedno

Načelnik Okruga odgovara Eko udruzi Žedno

Nakon postavljanja kamen temeljca za reciklažno dvorište u Okrugu Gornjem, načelnik Okruga Ivica Radić – Bagi reagirao je na očitovanje Eko udruge Žedno na našem portalu od 05.02.2019.

Reagiranje prenosimo u cijelosti:

”Poštovani,

Dužni smo reagirati na očitovanje Eko udruge na „Trogirskom portalu“ od 5. veljače 2019. godine kako bi ih pokušali usmjeriti u pravom smjeru, uputiti na zakonske regulative, propise, te obveze na osnovu kojih je i došlo do početka realizacije projekta izgradnje reciklažnog dvorišta za kojeg smo položili kamen temeljac 14. veljače 2019. godine, a sve s ciljem da ne bude manipulacija informacijama. 

Naravno da se sami prosvjedi povezuju s političkim opcijama i predizbornom kampanjom zbog vremena održavanja prosvjeda ali i članaka i fotografija s prosvjeda koji su bili na stranicama Trogirskog portala.

Projekt Reciklažnog dvorišta u planovima Općine Okrug vidi se od 2012. godine, nemojmo zaboraviti kako je Općina Okrug obveznik ZOP-a, a do današnje realizacije ispunjene su sve zakonske regulative koje uključuju  ishođenje odobrenja i suglasnosti  svih razina vlasti ali i susjedne jedinice lokalne samouprave – Grada Trogira – izmjene i dopune prostornog plana (2012., 2015, i 2017.), suglasnost na parcelacijske elaborate, a samim tim i za građevinsku dozvolu.

Kako Općina Okrug prati trendove zaštite okoliša i svih svojih zakonskih obveza o istome  (što se vidi kroz provođenje obveze odvojenog prikupljanja otpada) tako je od 2017. godine na snazi novi Plan gospodarenja otpadom Općine Okrug za razdoblje 2017. – 2022. godine (obveza Zakona o održivom gospodarenju otpadom), pa vas pozivamo da isti dokument proučite.

Isto tako se navodi kako je najveći problem mještana Žednog veličina i lokacija pa smo slobodni zapitati se je li riječ o brizi za okoliš (slike u prilogu) ili branjenju privatnih interesa.

Vezano za edukaciju, koju je gradonačelnik Bilić omogućio mještanima Planog napominjemo kako je svaka jedinica lokalne samouprave dužna provesti edukaciju mještana po pitanju očuvanja okoliša i načina zbrinjavanja otpada (razvrstavanje otpada ali i zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada). Općina Okrug je započela s tim aktivnostima i naše je trgovačko društvo RUDEJ d.o.o. organiziralo edukaciju 17.12.2018. godine za sve svoje mještane. Bili su prisutni i povremeni stanovnici, koji imaju vikendice na našem području.  

Načelnik Općine Okrug nije dužan educirati mještane druge jedinice lokalne samouprave, koji imaju pravo putem primjedbi na Javnim izlaganjima utjecati na prostorno – plansku dokumentaciju, ali ne i Odluke koje provodi susjedna jedinica lokalne samouprave. Isto tako mještani Žednog nikako ne mogu utjecati na odluke i način vođenja reciklažnog dvorišta. Ta je odluka isključivo na vodstvu Općine Okrug i Općinskog vijeća, a nikako političkih partija i udruga.

Kako se u očitovanju navodi prostorni plan Grada Trogira iz 2006. godine moramo navesti kako je od tog vremena Općina Okrug imala pet izmjena i dopuna prostornog plana i donijelo se 11 urbanističkih planova, pa ovim putem izražavamo veselje i vjerujemo kako će napokon i izmjene i dopune prostornog plana Grada Trogira ugledati svjetlo dana i svakako ćemo voditi računa kako naše očitovanje neće imati nikakve posljedice za mještane Žednog.

U očitovanju se navodi i zabrinutost mještana Žednog kako će reciklažno dvorište i urbani standard zbrinjavanja otpada utjecati na pad vrijednosti nekretnina, stoga na taj komentar prilažemo slike koje govore više od 1000 riječi.

Što se tiče ugroze od požara smatramo da je veća katastrofa i ugroza za stanovništvo kada je reciklažno dvorište u naseljenom području gdje su ugrožene kuće i ljudski životi, a ne kao u ovom slučaju – livada i divlja odlagališta.

Pitanja o uporabnoj dozvoli i sredstvima za financiranje koja su dobivena za izgradnju i opremanju reciklažnog dvorišta su briga Općine Okrug, a Grad Trogir je već upozorio nadležno ministarstvo, koje uostalom ne bi odobrilo sredstva da je riječ o nelegalnoj gradnji.

Kroz zaključak bi naveli nekoliko činjenica. Izgradnja reciklažnog dvorišta u sklopu odlagališta nije više zakonska regulativa. U Općini Okrug na vlasti je nezavisna opcija koja se kod planiranja i rada vodi isključivo zakonskim regulativama, a ne stavovima političkih opcija. Isto tako kod donošenja odluka, planova i projekata načelnik općine poziva sve udruge sa svog područja da sudjeluju. Po pitanju odlaganja otpada moramo istaknuti dugogodišnju dobru suradnju sa Gradom Trogirom i Trogir Holdingom. Drago nam je kako Mjesni odbor Žedno prepoznaje Čiovo kao teritorijalnu cjelinu. Ovakvim izjavama prepoznajemo i zalaganje za Općinu Čiovu za koju se načelnik Općine Okrug već dugo zalaže. Kada bi Čiovo bila jedna općina do ovakvih nesuglasica ne bi došlo. Isticanje kako u izjavama načelnika Općine Okrug ima neistina i sumnji u zakonitost djelovanja, molimo da ih u buduće potkrijepite prihvatljivim dokazima.”

Načelnik Općine Okrug 

Ivica Radić – Bagi

{gallery}zedno2019{/gallery}

ZADNJE OBJAVE