10 C
Trogir
Petak, 27 siječnja, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRPETO IZDANJE "BOKUN FESTIVALA" POSVEĆENO OSKAROVCU DUŠANU VUKOTIĆU: PRIKAZAT ĆE SE 11 NJEGOVIH...

PETO IZDANJE “BOKUN FESTIVALA” POSVEĆENO OSKAROVCU DUŠANU VUKOTIĆU: PRIKAZAT ĆE SE 11 NJEGOVIH ANIMIRANIH FILMOVA

Ovogodišnje peto izdanje “Bokun festivala” održat će se u Trogiru od srijede 7. do subote 10. rujna. Riječ je o festivalu nijemog filma i drugih osjetila koji je multimedijalni projekt Udruge za promicanje kulture, filmske umjetnosti, putovanja, domaće i strane kuhinje “Gozba”, a koji uz pomoć svestranih umjetnika, skladatelja, pjevača, glumaca, otkriva nove dimenzije filmske i glazbene umjetnosti. Uz slogan “Kultura narodu !” taj festival se protekle četiri godine pa tako će se i ove održati u parku Malarija u trogirskoj staroj UNESCO – ovoj jezgri. Svake godine posvećen je stvaralaštvu jedne osobe iz svijeta umjetnosti koja je svojim radom obilježila 20. stoljeće. Do sada je predstavljen rad Ive Tijardovića, Salvadora Dalija, Bustera Keatona i Fride Kahlo. Posebnost “Bokun festivala” jest ta što se za svaki film sklada nova glazba koja se premijerno izvodi na festivalskim večerama. Valja podsjetiti kako je ulaz besplatan što je u skladu sa sloganom “Kultura narodu!”. Nastao je prema ideji Ivane Orešić, njegove umjetničke ravnateljice sa željom da građanima Trogira ponudi kvalitetan kulturni program.

  • Peto izdanje posvećeno je radu Dušana Vukotića (1927. -1998.), hrvatskog animatora i redatelja crnogorskog porijekla koji je prije 60 godina za svoj animirani film “Surogat” osvojio prestižnu filmsku nagradu Oscar. U dvije glavne festivalske večeri 9. i 10. rujna prikazat će se 11 Vukotićevih animiranih filmova nastalih u razdoblju od 1951. do 1961. Većina filmova će se prikazat uz originalnu glazbu, dok je za četiri skladatelj Deni Pjanić napravio glazbenu improvizaciju na temu iz filmova koju će njegovi kolege glazbenici odsvirati uživo. Zvijezda obje večeri bit će naravno Oskarovac, film “Surogat”, a trogirska publika će između ostalih Vukotićevih filmova u parku Malarija moći vidjeti: “Kravu na mjesecu”, “Piccolo”, “Nestašnog robota”, “Koncert za mašinsku pušku”, “Kako se rodi Kićo”, “Cowboy Jimmy”…  najavljuje Orešić.

  • Uz prikazivanje animiranih filmova, priča o Vukotićevim animacijama predstavit će se i kroz druge vidove umjetnosti – pantomimu, slikarstvo, pjevanje. Glazbene improvizacije na temu iz filmova slavnog animatora tijekom dvije večeri 9. i 10. rujna, prezentirat će pjevačica i skladateljica Melita Lovričević, trogirskoj publici poznata po hrabrom nastupu na konju na otvaranju prošlogodišnjeg Bokun festivala posvećenog stvaralaštvu meksičke slikarice Fride Kahlo. U parku će se postaviti i izložba trogirskog kipara Vilima Halbartha koji će stvarati nadahnut “Surogatom”. Također Udruga “Dušan Vukotić” u Trogir donosi izložbu “Dušan Vukotić: Svaštara ili 1927. – 1962. – 2022.” autora i predsjednika Udruge Veljka Krulčića. Atmosferu “Surogata” scenskim pokretom predočit će glumac i profesor UMAS-a Alen Čelić, dok će Vukotićevim radom inspiriran tijekom dvije festivalske večeri slikati slikar Stanislav Huljić. Kao i prijašnjih godina glazbu iz  50-ih i 60-ih godina prošloga stoljeća kada je  nastao “Surogat”, birat će DJ Damir Duplančić Dupli. Vukotić iz milja zvan  Vud, obožavao je zvijezde i svemir te se tim temama često bavio u svojoj dugoj i uspješnoj karijeri. Zahvaljujući Zvjezdanom selu “Mosor” i Tomislavu Nikoliću na čelu, Vudu u čast publika će tijekom dvije glavne festivalske večeri 9. i 10. rujna moći kroz teleskop gledati zvijezde, dodaje Orešić.

Kao najava glavnom festivalskom programu, u srijedu i četvrtak 7. i 8. rujna održat će se dvije filmske večeri, također posvećene Vukotiću. U prvoj će se u suradnji s The Walt Disney Company prikazati dugometražni animirani film američke produkcije “Duša” (2020.) redatelja Petea Doctera koji je dva lika iz filma posvetio oskarovcu Vukotiću i njegovom “Surogatu”. U četvrtak će se prikazati Vukotićevi “Gosti iz galaksije”, prvi domaći igrani film naučne fantastike iz 1981. U filmu glavne role imaju Ksenija Prohaska, Žarko Potočnjak te tada dječak Rene Bitorajac. Glazbu u filmu potpisuje skladatelj Tomislav Simović s kojim animator bilježi suradnju na “Surogatu”, ali i brojnim drugim animiranim filmovima. Inače, Simović je najpoznatiji po svojoj naslovnoj roli iz animiranog filma “Profesor Baltazar”. Njegovu originalnu glazbu iz “Gostiju iz galaksije” obradili su glazbenici na novom izdanju albuma “Visitors from the Galaxy Revisted” u izdanju izdavačke kuće Fox & His Friends Records. Album će se moći poslušati nakon projekcije filma te će gledatelji moći i zaplesati.

  • I ove godine rujan je u Trogiru rezerviran za film i filmsku glazbu. Petu godinu za redom u staroj gradskoj jezgri bit će izložena privremena umjetnička instalacija na  brodskom jedru. Ove godine lik Surogata smiješit će se s glavnog pročelja Muzeja grada Trogira. Autor murala je talentirani mladi trogirski umjetnik Dino Vejnović Horus. Umjetnička instalacija bit će puštena s Muzeja u utorak 6. rujna, dan prije početka festivala. Obilježavanje 60 godina Oscara ne bi bilo jednako značajno, da u Trogir ne dolazi i pravi kipić Oscara kojeg je 1962. osvojio Dušan Vukotić. Zlatni kipić festivalu su ustupili nasljednici slavnog animatora i redatelja te će u atriju Muzeja biti izložen od 6. do 11. rujna. Budući da je Dušan Vukotić porijeklom bio Crnogorac ove godine je festival podržala Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske. Uz “Bokun festivala” je kao i svake godine glavni partner  trogirska Turistička zajednica, a uz njega su stali i Grad Trogir, Hrvatski audiovizualni centar, The Walt Disney Company, Muzej grada Trogira, Festival mediteranskog filma Split, Udruga”Dušan Vukotić”,  Fox & His Friends Records, Zvjezdano selo “Mosor”, “Zagreb film”, restoran “Vrata o’ grada”, “inDEKS room”, “North Sails”, istaknula je umjetnička ravnateljica Ivana Orešić.

GORDANA DRAGAN

Foto: Ivana Orešić

ZADNJE OBJAVE