21 C
Trogir
Subota, 24 rujna, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRPerlici Đini Harašić su glazba i pjesma doslovno u krvi

Perlici Đini Harašić su glazba i pjesma doslovno u krvi

Ideja o Perlicama, zahvaljujući dosad nenadmašnom skladateljsko-pjesničkom tandemu Ingrid Flesch i Asja Kahle, pustila je korijenje daleke 1996. u splitskom Gradskom kazalištu mladih da bi se kreativnost dodatno razgranala 2014. otkada Studio za pjevanje, ples i scenski govor Perlice djeluje samostalno osnivajući podružnice u brojnim drugim mjestima: Sinj, Trogir, Kaštela… Možda im je korona malo pomrsila račune, ali ne smeta, internet radi čuda.

Što obuhvaća djelatnost Perlica, kao i pripadajućeg ansambla Perle, teško je sažeti u tek nekoliko riječi: kazališni mjuzikli za koje se uvijek tražila karta više, glazbeno-scenski programi, nosači zvuka, nagrade na festivalima, koncertima, domaćim i međunarodnim natjecanjima uz laskave pohvale žirija i publike. Njihov rad se pročuo i van Hrvatske, a zahvaljujući internetu dostupan je svima. O kvaliteti govore i podaci da neki njihovi spotovi i glazbeni brojevi bilježe na You Tube-u višemilijunske preglede na čemu bi mogle slobodno pozavidjeti i neke, nazovimo ih tako, službeno svjetske glazbene zvijezde.

Dakle, kroz četvrt stoljeća djelovanja, a zahvaljujući pomno osmišljenoj metodici rada, koja uz umjetnički uključuje i rad na odgoju, moralnim vrijednostima, nanizalo se na tisuće perlica čiji je prštavi talent zasjao na kazališnim i festivalskim pozornicama te ušao u bezbrojne domove postavši nezaobilazni dio našeg djetinjstva, a potom i naših mališana. 

Urnebesnoj maštaonici nije odolio ni Gradski radio Trogir koji, u suradnji s ovim malim umjetnicama, nastoji slušateljima uljepšati nedjeljna jutra emisijom „Biti Perlica“.

Jedna od tih svjetlucavih, a opet tako samozatajnih malih umjetnica je i tek desetogodišnja Trogirka Đina Harašić koja „perličasti zanat“ brusi od svoje četvrte godine, a svoj obol su dali nesebično svi članovi obitelji.

  • Kako malena Đina živi na Čiovu, mama Ana je „kotač pokretač“ jer je godinama neumorno vozi u Split na edukaciju i probe tako da bismo je mogli proglasiti „turbo mamom“. Naša Đina je odlična plesačica i pjevačica što ne začuđuje jer je barba njezinog tate čuveni pjevač Vinko Coce, podijelila je s nama idejna začetnica i glavna mentorica Perlica Ingrid Flesch.
  • Dva do tri puta tjedno idemo u Split i moja Đina je jedina iz Trogira koja trenutno pohađa Perlice. S obzirom na epidemiološke mjere, dosta toga se radi online ili na igralištu splitske OŠ Blatine. Od malih nogu, Đina jako voli glazbu i ples, a ima i ritma. Zašto baš Perlice, zanima vas? Još 2015. godine tražili smo gdje bi naša malena mogla ostvariti svoje afinitete, a kako tada u Trogiru nije bilo sličnog izbora odlučile smo se priključiti splitskim Perlicama. Prije epidemije, imale su po tri-četiri nastupa godišnje, a Đina je bila i na tri plesna natjecanja na Krku, u Sisku i Splitu gdje je sa svojom grupom osvojila medalje. Svoj život ona više ne može zamisliti bez Perlica jer je među njima pronašla i puno prijateljica, naglasila je turbo mama Ana Harašić, ali i šapnula nam još nešto. Nisu geni zanemarivi! Istoimena baka Đina je plesačica veteranka KUD-a Kvadrilja, tatin barba joj je Vinko Coce, s sam tata Vedran je prvi tenor Trogirskih Kanti i Klape Tragos… Dakle, Perlici Đini su glazba i pjesma doslovno u krvi.
  • Pozdravljam dragu tetu Inu Mihanović koja vodi moju grupu Perlica „Navy blue“. Također, puno pozdrava ide cijeloj grupi, a posebno prijateljicama Mirandi i Emi. Nemojte zaboraviti spomenuti i moj razred u trogirskoj OŠ Petar Berislavić s učiteljicom Snježanom Odžak, poručuje skromno malena Đina Harašić.

Nije Đina imala ni želje, ni potrebe hvaliti se, niti isticati svoje uspjehe. No, mi ćemo vam sad nešto prišapnuti.

  • Sljedeće nedjelje, 14.03. u emisiji „Biti Perlica“ s početkom oko 11:10 možete poslušati Đinu kako nam u ulozi Perlice Vlogerice prezentira priču o nekima najdražoj, najukusnijoj, najutješnijoj stvari na svijetu… čokoladi! Tko tome može odoljeti?, poziva na nedjeljno druženje urednica emisije Ana Rožić.

Piše: AR

ZADNJE OBJAVE