17.8 C
Trogir
Utorak, 26 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRISLANDSKA AVANTURA „Po povratku planiram čim prije implementirati stečeno znanje“

ISLANDSKA AVANTURA „Po povratku planiram čim prije implementirati stečeno znanje“

Našu sugrađanku Tenu Ćorić mogli ste upoznati preko inicijative „Čisteći medvjedići“ i niza hvalevrijednih akcija čišćenja okoliša o kojima smo već pisali, a ljubav prema ekologiji vodi je uskoro na tri mjeseca na Island.

  • Problemima okoliša bavim se kao koordinatorica Čistećih medvjedića za Trogir/Čiovo koji, od studenog prošle godine, čiste po plažama, šumama i svi mogućim javnim površinama. Priliku za putovanje na Island i stjecanje novih dragocjenih vještina i kontakata pronašla sam na društvenim mrežama zagrebačke organizacije Ocean znanja. To je neprofitna, nevladina organizacija koja funkcionira kao platforma mladim ljudima pomažući im u ostvarivanju njihovog punog potencijala. Tražili su volontere koji bi se u Islandu, preko Europskih snaga solidarnosti, bavili aktivizmom, čišćenjem okoliša te učenjem o njegovoj zaštiti. S obzirom na moju spomenutu angažiranost, odmah su me prihvatili. Bit ću gost organizacije Worldwide Friends Iceland koja promiče zaštitu prirode, mirovinske aktivnosti, prijateljstvo i međunarodno razumijevanje među ljudima, a put, smještaj i hrana su mi financirani preko Europskih snaga solidarnosti. Ovo je idealna prilika mladima koje pozivam da se prijave i sudjeluju u sličnim projektima, poručuje Tena.
  • Islanđani su mi ostali u lijepom sjećanju još od nogometnog prvenstva i mogu reći da su svi kontakti, koje sam do sada imala s njima, izuzetno pozitivni. Dosta su napredniji od nas po pitanju zaštite okoliša, no želim na licu mjesta vidjeti radi li se o iskrenoj angažiranosti ili onom blagom greenwashingu kojeg vidimo svugdje pa i kod nas.
  • Za Island se kaže da je zemlja vatre i leda. Ima dosta drugačiju klimu, učestale potrese i aktivne vulkane zbog čega je moj tata u velikoj tremi. Međutim, Islanđani kažu kako je to njima sasvim normalno. Pokušala sam sama upoznati njihov jezik, no nisam se baš snašla s ponešto drugačijom abecedom. Međutim, od strane Europskih snaga solidarnosti ponuđen mi je tečaj islandskog jezika. Moram se zahvaliti Juditi koja će, u mojoj odsutnosti, preuzeti koordinaciju Čistećih medvjedića za naše područje. Po povratku planiram čim prije implementirati stečeno znanje. O islandskoj avanturi izvještavat ću što češće na svom TikTok kanalu, a možete me zapratiti pod korisničkim imenom @Tena.Mov, veselo zaključuje Tena.

ZADNJE OBJAVE