20 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIROTIŠAO JE ČOVJEK VELIKOG SRCA, DUGOGODIŠNJI VATROGASAC I GLAZBAR - ADIO, ŠJOR...

OTIŠAO JE ČOVJEK VELIKOG SRCA, DUGOGODIŠNJI VATROGASAC I GLAZBAR – ADIO, ŠJOR ANTE!

Trogir je u dubokoj tuzi i boli zbog gubitka svoga sugrađanina Ante Vukmana koji je iznenada preminuo u 72. godini života. Istodobno su ponosni na tog nadasve velikog čovjeka i prijatelja koji je ostavio neizbrisiv trag u DVD-u Trogir i Narodnoj glazbi, stoljetnim društvima, u čije obitelji se uključio s nepunih trinaest godina i ostao im vjeran sve do prerane smrti.  

Njegovi vatrogasci i glazbari u nevjerici se opraštaju i prisjećaju zajedno provedenih trenutaka. Bogat je njegov životopis potvrđuje sjetno predsjednik DVD-a Tonči Barada i na rubu suza dodaje: ” Svih zajedno nas je zatekla vijest o njegovom preranom odlasku. Bio je dugogodišnji član, zapovjednik i predsjednik Društva, član zapovjedništva i predsjedništva Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Diplomirani je inženjer sigurnosti zaštite na radu i zaštite od požara. Od svoje rane mladosti zavolio je vatrogasni poziv te se 1963. godine upisao u članstvo, a 1971. godine završio dočasničku, te 1975. godine časničku vatrogasnu školu kada je i postao zapovjednik Društva sve do 2009. godine kada odlazi u mirovinu. Na državnom takmičenju vatrogasaca 1976. godine održanom u Makarskoj u kategoriji mladeži osvojio je prvo mjesto, nabraja Barada.

Dodaje kako su mu hrabrost i požrtvovnost u radu pridonijeli imenovanju na dužnost zapovjednika vatrogasnih postrojbi zajednica općine Split (tadašnje područje Dalmacije) te naglašava njegov nemjerljivi doprinos u Domovinskom ratu u logističkoj podršci postrojbama hrvatske vojske na širim linijama bojišnice gdje god i kad god je to trebalo.

  • Nositelj je spomenice Domovinskog rata i Medalje Oluja. Za svoje zasluge u organizaciji i operativnom djelovanju u vatrogastvu i zaštiti od požara dobio je sva vatrogasna odlikovanja i priznanja te posebnu pohvalu predsjednika Republike Hrvatske. Bio je predavač na Višoj školi zaštite od požara i zaštite na radu te je poticao najpozitivnija stremljenja u stvaranju obrazovanih i školovanih generacija vatrogasaca, kazuje čelnik spomenutog društva.

Nije izostavio ni činjenicu kako je bio veliki čovjek i prijatelj koji je uvijek bio spreman nekome pomoći, ali isto tako pun optimizma te spreman za smijeh i pokoju “batudu”.

Predsjednica trogirske glazbe, jedina žena u njezinoj skoro dva stoljeća dugoj povijesti Duška Guina, ne može se pomiriti sa saznanjem da, kako je kazala, šjor Ante njihovog baritoniste više nema, da nije više član velike obitelji koja je zvucima instrumenata stvorila i stvara bogatu povijest Trogira.

  • O njegovom životnom putu s Narodnom glazbom puno se toga može reći. Davne 1963. godine završio je Malu školu glazbara i to u klasi maestra Santinele, kao svirač krilnice, a nakon nekog vremena prebacio se na dionicu baritona, koju je svirao sve do današnjih dana. Ima više od 58 godina aktivnog rada u društvu, bio je član Nadzornog odbora, dugogodišnji član Upravnog odbora, potpredsjednik i dugogodišnji tajnik. Odlikovan je 2015. godine najvećim priznanjem krovne organizacije kulturno – umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj – dijamantnom poveljom Hrvatskog sabora kulture, za više od 50 godina aktivnog rada u kulturno – umjetničkom amaterizmu, prisjeća se Guina
  • Ali nema tih riječi koje bi mogle opisati čovjeka koji je vjerno čuvao povijest generacija trogirskih glazbara i stvarao njenu budućnost, čiju ljudskost i veličinu ne mogu opisati. Žalosni smo što nas ostavlja, zbog mjesta koje će na našim probama ostati prazno, što na njima neće više biti njegovog „dobacivanja“ i „karanja“. Zbog toga što njegov bariton više neće zasvirati, zbog naših koncerata na kojima nećete biti, što više nećemo „feštati“ skupasuznih će očiju.

Odjednom se trgnula, zastala i kao da duboko razmišlja nastavila: “I u ovom trenutku rastanka uči nas nečemu. Prije više od godinu dana situacija s pandemijom rastavila je Glazbu, i evo nakon više od godinu dana, prvi put ćemo izvaditi instrumente i opet zajedno zasvirati na njegovom pogrebu. Sigurna sam da se zadovoljno smije kako je upravo on ponovno sastavio Glazbu i glazbare. Kroz svoju Glazbu on će živjeti i dalje, kroz zvukove naših insturmenata, naše probe, koncerte i nezaobilazna druženja, ona na kojima se uvijek prepričavaju najljepše glazbarske priče i dogodovštine, priče u kojima se uvijek spominjalo i dok je trogirske glazbe spominjat će se ime našeg Ante Ilaka, priče koje uvijek stvaraju osmijeh i suze, kroz koje se bude brojne uspomene, koje samo glazbari s toliko emocija i žara znaju pričati, zaključuje Guina.

Izrazi sućuti pljušte sa svih strana, od vatrogasnih društava iz cijele Hrvatske do onih iz inozemstva, kolega vatrogasaca prijateljskih gradova Trogira Vaterstettena te Tione di Trento. “Barba Ante, počivajte u miru i hvala Vam na svemu, poručuju okruški vatrogasci!” “Adio, profesore nikad Vas nećemo zaboraviti, stoji u poruci Josipa Mandarića.”

DVD-u Trogir sućut je, između ostalih, stigla od vatrogasaca iz Supetra i Brela te Javne vatrogasne postrojbe Makarske u kojima naglašavaju kako je otišao vatrogasni senator i kolega, veliki čovjek još većeg srca.

Posljednji ispraćaj je danas (28. prosinca) u 14:00 sati na gradskom groblju u Trogiru, a komemoracija je sutra (29. prosinca) u 16:00 sati u trogirskom vatrogasnom domu.

GORDANA DRAGAN

Foto: Arhive DVD Trogir, Narodna glazba Trogir

ZADNJE OBJAVE