15 C
Trogir
Četvrtak, 21 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIROstvarit ćemo neku vrstu sezone, ali u znatno manjem obimu

Ostvarit ćemo neku vrstu sezone, ali u znatno manjem obimu

Trenutno svi relevantni izvori ukazuju na to kako će turistička 2020. godina pretrpjeti značajne gubitke. Globalno se procjenjuje pad turističkog prometa između 30/40 posto, dok bi velik broj europskih država mogle doživjeti i puno snažnije gubitke u slučaju da se epidemija pojača tijekom ljetne i zimske sezone.

Dakle, ušli smo u predsezonu još za Uskrsa, a nje u klasičnom smislu riječi nema. Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella komentirao je za Gradski radio Trogir novonastalu situaciju.

-Moramo biti iskreni, ove godine imat ćemo znatno lošiju turističku sezonu. Treba pričekati i vidjeti kojeg datuma će zemlje otvarati svoje granice kako bismo mogli ciljano usmjeriti marketing prema njima. Imamo veliki interes iz BIH koja najavljuje otvaranje granica 15. lipnja, isto najavljuje i Njemačka. Kroz 10-ak dana znat ćemo konkretnije informacije za sve zemlje koje su nam bitne, npr. Poljska, Njemačka i Austrija, kazao je Joško Stella.

-Europske zemlje su se koncentrirale na domaća tržišta, financijska moć je pala, ima puno faktora koji nam ne idu na ruku, no ima i onih koji nam idu. Zadržali smo odličnu epidemiološku situaciju tako da smo uz Grčku u najboljem položaju kao potencijalna turistička destinacija u Europi. Kad kombiniramo sve faktore ostvarit ćemo neku vrstu sezone, ali u znatno manjem obimu.

-Bilo bi idealno kada bi sve zemlje Europske unije imale univerzalno pravilo prelaska granica. Međutim i dalje je prisutna opasnost od ponovnog pojavljivanja bolesti tako da se protokoli moraju ozbiljno provoditi. Ljudi su se malo opustili, druže se, rukuju, mislim da nije vrijeme za to, kazao je Joško Stella, te dodao, nemojmo zaboraviti, moramo sačuvati ovakvo zdravstveno stanje ne samo tijekom ljeta, nego i do sljedeće sezone.

-Zračna luka Split najavila je 29. svibnja prve međunarodne letove Croatia Airlinesa. Eurowings kreće 2. lipnja te od 15. lipnja još 6/7 ostalih međunarodnih avio-kompanija. U prednosti su privatni iznajmljivači jer je riječ o odijeljenim stambenim jedinicama. Naša županija ima najveći kapacitet privatnog smještaja, preko 180 tisuća kreveta od 630 000 u Hrvatskoj. Tu su i druge pogodnosti poput osamljenih otoka, Dalmatinske Zagore itd., zaključuje Joško Stella.

Piše: AL i AR

ZADNJE OBJAVE