14 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKAOsnovan trogirski ogranak Hrvatske demokršćanske stranke i održana tribina pod...

Osnovan trogirski ogranak Hrvatske demokršćanske stranke i održana tribina pod nazivom „Kriza kao sveopći fenomen“

Javna tribina pod nazivom „Kriza kao sveopći  fenomen“  u organizaciji Hrvatske demokršćankse stranke, održana je u subotu, u prepunoj Gradskoj vijećnici.

O krizi kao sveopćem  fenomenu govorio je prof.dr.sc.Goran Dodig, ugledni psihijatar, saborski zastupnik i predsjednik Hrvatske demokršćanske stranke koji je na najbolji način objasnio uzrok i posljedice sveopće gospodarske, kulturne, socijalne i druge krize, koje prate našu svakodnevnicu.

 

Tribinu je moderirao zamjenik gradonačelnika Radovan Slade- Šilović koji se nazočnima obratio s nekoliko prigodnih riječi, uz prethodnu izvedbu himne Lijepa naša koju je otpjevala mlada Emma Uvalić.

 

-Suočeni smo s krizom i običan čovjek ne zna o čemu se radi, stoga sam  smatrao potrebnim pojasniti što je to kriza, o kojoj se krizi govori i kako iz nje izaći, kazao je dr. Dodig i objasnio kako na  prvi pogled to ne izgleda kao političko predavanje i ono nije ekspklicite političko, ali da bi razumjeli politiku i ono što se danas odvija  moramo znati što se događa sa  moralnom krizom,  intelektualnom krizom i sl. Tako govorim o fenomenu zaglupljivanja, o fenomenu poluinformacija, o fenomenu poluistina i o tome  kako izaći iz toga, objasnio je predavač i dodao kako to nije pitanje samo jedne političke opcije. To je pitanje razmišljanja kompletnog čovječanstva. A kako smo mi malobrojan narod to je za nas puno opasnije nego za velike narode koji će uvijek preživjeti.

Mali narodi kao što smo mi, u krizi budu ne samo biološki desetkovani nego i intelektualno pa postanu plijen u trenutačnoj situaciji multinacionalnih kompanija i slično.

 

Ovom tribinom želim približiti ljudima što se događa, što u biti jest postavljanje dijagnoze, jer svi znamo dijagnozu, ali je nažalost gledamo površno,  kazao je dr. Dodig koji je na kraju naglasio kako svi trebamo prakticirati vjeru, držeći se i živjeti po moralnim načelima.

 

Nakon tribine osnovan je trogirski ogranak Hrvatske demokršćanske stranke za čijeg je predsjednika izabran Radovan Slade-Šilović, a za potpredsjednika Jakša Oštrić te ostala tijela ogranka koji u Trogiru broji oko stotinu članova.

 

Foto: IRM

 

{gallery}dodig{/gallery}

ZADNJE OBJAVE