16 C
Trogir
NaslovnicaKULTURADr. Fedor Sentinella Trogiranima predstavio knjigu "Trogir iz mog pera II"

Dr. Fedor Sentinella Trogiranima predstavio knjigu “Trogir iz mog pera II”

Drugi dio knjige “Trogir iz mog pera” dr. Fedora Sentinelle predstavljen je u petak, u Galeriji Cate Dujšin Ribar .

O knjizi su, uz nazočnost gradonačelnika Ante Stipčića, njegovog zamjenika Radovana Slade-Šilovića te brojnih Trogirana, govorili dr. sc. Danka Radić i  autor dr. Fedor Sentinella, dok se učiteljica Vanja Aranza kojoj je autor posvetio dio knjige, prisjetila  svojih sjećanja na voljeni grad Trogir.

-Ova treća knjiga dr. Fedora Sentinelle, zapravo je nastavak druge knjige „Trogir iz mog pera“ , zbog toga što sutor “gaji kulturu dugih pamćenja”, bilježi svoja sjećanja jer sjećanja ostaju samo ako su napisana. A ako se nećega ne sjećate, to kao da se nije ni dogodilo, istaknula je dr.sc. Radić i dodala kako u ovoj knjizi autor uglavnom donosi vrijedne podatke kojih se sjeća o običajima i događajima koji su se zbili u Drugom svjetskom ratu i nakon njega. Posebno su zanimljivi njegovi opisi svakodnevnice Trogira u tom vremenu. Mislim da su sjećanja dr. Fedora na ovaj rat pokazala da su ljudi i uza silna razaranja, granate, smrt sačuvali snažan duh, humor, pa čak i optimizam. Čitajući Feđinu romansiranu kroniku događaja za Drugoga svjetskog rata u Trogiru, unatoč bombardiranju i stradanju pučanstva, nisam mogla oteti asocijacijama na film Roberta Benignija “Život je lijep”…, kazala je dr. sc. Radić, zaključivši riječima kako ovo djelo može poslužiti za istraživanje ne samo Drugog svjetskog rata i neposrednog poraća nego i kulture tog doba u Trogiru.

-Mislim da će dio Trogirana i drugih čitatelja sve ovo rado pročitati, jedni da se sjete starog Trogira, drugi da ga upoznaju i treći, osobito mladi, da vide kako se živjelo u prošlom stoljeću. Pišem u nadi da će ta prošlost roditi bolju budućnost , jer bez nade u bolje, ovaj život bi ostao samo dolina suza, a  na nama je da ga ipak , kakav god bio , oplemenimo, rekao je autor i najavio, ako Bog da da ga zdravlje posluži, i treći dio knjige Trogir iz mog pera.

U prigodnom programu nastupili su Nedo Kovačev i Rovinježovi

FOTO: IRM 

{gallery}fedor{/gallery}

 

ZADNJE OBJAVE