19.9 C
Trogir
Ponedjeljak, 18 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTIOpćinsko vijeće Marine usvojilo UPU obalnog pojasa Poljica

Općinsko vijeće Marine usvojilo UPU obalnog pojasa Poljica

POLJICA DOBIVAJU NOVI IZGLED

Poljica, naselje u priobalnom dijelu općine Marina, inače prepoznatljiva turistička destinacija trebalo bi uskoro dobiti sasvim novi izgled. Naime, tamošnje Općinsko vijeće usvojilo je Urbanistički plan uređenja obalnog pojasa tog mjesta kojim je obuhvaćena njegova morska obala čime će se istim osigurati neprekidni i kontinuirani koridor za izgradnju i uređenje šetnice – lungo mare, kazao je načelnik Ante Mamut.

Pojasnio je kako će se osigurati pristup obali te prolaz uz nju, kao i javni interes u korištenju pomorskog dobra.

  • Nastojat će se očuvati prirodne, kulturne, povijesne i tradicijske vrijednosti obalnog krajolika. Cijelim područjem iza šetnice planira se i zelena površina, parking mjesta te nova suvremena prometnica, dodao je.

Doznajemo kako su na cijelom potezu uz obalu predviđene i površine za lokalne plaže koje će biti pristupačne svima pod jednakim uvjetima. U zoni kupališta bit će predviđeni sportski i parkovno-rekreacijski sadržaji, iznajmljivanje plažnih rekvizita, postavljanje objekata ugostiteljske, trgovačke namjene, sanitarni čvorovi. Plaže će biti opremljene tuševima, klupama te kantama za otpad.

Na zapadnom dijelu naselja  planira se zona sportsko-rekreacijske namjene.

  • Unutar plana predviđene su i tri luke posebne namjene s 220 vezova za potrebe domicilnog stanovništva unutar kojih će biti  popratni sadržaji: porte, alatnice, sanitarni uređaji, trgovine itd.

Sva parkirališta u obuhvatu plana bit će javna, a ukupno je osigurano 120 parking mjesta.

Osim šetnice i zelenih površina izgled prostora uljepšat će trg na istočnom dijelu obale obogaćen javnim i društvenim sadržajima, kazuje načelnik Mamut.

Kako bi se sve što je naveo ostvarilo, naglasio je da je Općina izradila geodetski snimak cijelog obuhvata spomenutog plana što uključuje istočni i zapadni dio te dio na kojem će biti prometnica.

Nadalje, tvrdi načelnik kako je naručen idejni projekt zapadnog dijela u svrhu ishođenja lokacijskih dozvola s mogućnošću fazne gradnje, a čije projektiranje je u tijelu.

U ovogodišnjem proračunu  osiguran je novac za izradu glavnog projekta istočnog dijela obale gdje je prostor trga i javnih te društvenih sadržaja. To je uvjet za ishođenje građevinske dozvole.  

Ono što je važno napomenuti jest da su za sve planirane projekte napravljeni elaborati zaštite okoliša.

  • Ovo je za općinu jedan izuzetno kompleksan projekt, financijski izdašan i namjera ga je sukladno svim pravilima struke po ishodovanim dozvolama prijaviti na EU fondove.

Projekt je važan za budući novi izgled obale Poljica. Prepoznala ga je i Splitsko-dalmatinska županija koja je sudjelovala u sufinanciranju izrade projektne dokumentacije s iznosom od 50.000 kuna. Ostatak financira Općina Marina iz vlastitih proračunskih sredstava.

Općina će uložiti sve napore kako bi se plan realizirao što prije na zadovoljstvo mještana Poljica i njihovih gostiju, zaključio je načelnik Općine Marina Ante Mamut.

Tekst: Gordana Dragan

Foto: Marinski list, kronika Općine Marina

ZADNJE OBJAVE