24.1 C
Trogir
Utorak, 17 svibnja, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRDon Vinko Sanader: Želio bih da nam nova godina bude nova šansa

Don Vinko Sanader: Želio bih da nam nova godina bude nova šansa

Ušli smo u 2021. godinu u kojoj ćemo osjećati posljedice one prošle koja je bila obilježena epidemijom i potresima. Svjedočili smo valu dobrote, no poznato je kako krizne situacije ponekad u ljudima probude i lošu stranu. Pred nama je kršćanski blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje kojim se slavi objava Boga čovječanstvu u ljudskom liku, u osobi Isusa Krista. O svemu navedenom popričali smo s dekanom Trogirskog dekanata i katedralnim župnikom don Vinkom Sanaderom.

  • Za 2020. mogu rezimirati: ne ponovila se! Ono što nas je svih pogodilo svakako je pandemija. Kad čujemo podatke da je blizu 2 milijuna ljudi u svijetu umrlo, u Hrvatskoj preko 4 tisuće i da je zaraženih u svijetu preko 84 milijuna te uzevši u obzir i potrese u Hrvatskoj, poteškoće u ekonomskom i gospodarstvenom smislu itd., bila je ovo zaista stresna, mučna, teška i bolna godina. Dio odgovornosti svakako moramo preuzeti na sebe. Npr. i na potrese se može utjecati odgovornim ponašanjem prema prirodi. Stara izreka kaže „I dobro nam je kakvi smo“, a složio bih se i s izrekom „Uvijek može biti gore od goreg“. Želio bih da nam nova godina bude nova šansa. To novo se neće dogoditi ukoliko u nama ne bude više Božjeg duha, mira među narodima i dobre volje. Solidarnost koja se pokazala nakon potresa kazuje kako hrvatski čovjek nije izgubio srce, ali čudi i zašto se odjednom jave podmetanja koja stvaraju nered. Lijepo se izrazio sveti Augustin: „Ljubeći bližnjega, čistiš oko da vidiš Boga“.
  • Između Božića i Krštenja Isusova ima još jedan blagdan koji se zove Bogojavljanje, Sveta tri Kralja ili Vodokršće. Bogojavljanje kaže kako se Bog objavio svim narodima što ilustriraju tri mudraca. U katedrali svetog Lovre blagdan obilježavamo u srijedu, 6. siječnja misama u 8:00, 10:30 i u 19:00 sati. Na ovaj blagdan blagoslivlja se voda u koju se miješa sol kao znak mudrosti, a voda kao izvor života, kazao je don Vinko Sanader.

Poslušajte cijeli razgovor snimljen za Gradski radio Trogir – voditeljica Angela Lažeta

ZADNJE OBJAVE