14 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAOkrug: Potpisan ugovor o izgradnji reciklažnog dvorišta za koji su osigurana sredstva...

Okrug: Potpisan ugovor o izgradnji reciklažnog dvorišta za koji su osigurana sredstva iz EU fondova

U Okrugu je potpisan ugovor o izgradnji reciklažnog dvorišta. Projekt vrijedan  više od 6 i pol milijuna kuna većim je dijelom, oko 4,5 milijuna kuna, financiran iz fondova Europske unije.

Početak radova planiran je za 11. veljače, a završetak radova očekuje se do sredine 8. mjeseca 2019. 

Cilj Općine je u konačnici da se odvaja i sortira 50 % otpada čime bi ta općina ispunila potrebnu zakonsku regulativu o gospodarenju otpadom. Povodom potpisivanja ugovora o početku izgradnje reciklažnog dvorišta popričali smo s načelnikom Općine Okrug Ivicom Radićem.

Načelniče, reciklažno dvorište zapravo je ključni objekt na kojem se zasniva provedba mjera za gospodarenjem otpadom u vašoj općini. Upravo ste potpisali ugovor o izgradnji reciklanog dvorišta s tvrtkom G.T. TRADE d.o.o. Što reciklažno dvorište znači za Okrug i stanovnike Okruga?

– Ovo je reciklažno dvorište lokalnog značaja, nalazi se na površini od 3200 metara kvadratnih, sufinancirano je od Ministarstva zaštite okoliša s 4,5 milijuna kuna sa sredstvima iz Europske unije. Vezano za gospodarenje otpadom, a s obzirom na novi zakon o gospodarenju otpadom i uredbu Vlade RH da se do 2020. godine moramo odvajati 50 % otpada, općina Okrug će s izgradnjom reciklažnog dvorišta zaokružiti cjelinu svog sustava gospodarenja otpadom.

Vi znate da mi već dvije godine prikupljamo otpad od vrata do vrata, a od 01. studenog počeli smo prikupljati i pojedine frakcije otpada.

Reciklažno dvorište bi trebalo biti gotovo u roku od 6 mjeseci i s time bi se sustav za odvajanje, s obzirom da odvojene frakcije čine 42 % odvojenog otpada plus glomazni otpad i reciklažno dvorište za građevinski otpad koji imamo u planu, s time bi odvajali oko 50 % otpada. Mi već danas odvajamo od 12 do 15% otpada, a s ovim što planiramo idemo preko 50% i sigurno ćemo ispuniti zakonsku regulativu. 

Hoće li se ovo ulaganje u reciklažno dvorište i čitav Plan gospodarenja otpadom koji provodite odraziti na račune stanovnika općine Okrug?

– Moram se pohvalit da je općina na prošloj sjednici općinskog vijeća, nakon poskupljenja odlaganja otpada na Vučjem brdu od cca. 50 kuna, preuzela na sebe pola milijuna kuna plaćanja iz proračuna općine. A isto tako i moji građani koji su dobili nove računa kroz 11. i 12. mjesec će vidjeti da su nove cijene jeftinije za 10 do 15%. 

Kad dođe sezona i kad se bude radio drugi obračun s obzirom na broj turističkih  ležaja cijena bi mogla poskupit na godišnjoj razini za maksimalno 7%. Oni koji budu uredni i koji budu poštivali sve mjere i aktivnosti koje donese Općina i trgovačko društvo, njima će cijena smeća biti i do 10% jeftinija. 

U jednom trenutku zbog izgradnje reciklažnog dvorišta prosvjedovalo se u Žednom jer se dvorište gradi upravo na granici Okruga i Trogira, odnosno Žednog. Jeli bilo kojih primjedbi od strane Grada Trogira na izgradnju reciklažnog dvorišta?   

– 2012. na prostorni plan općine Okrug gdje je bilo ucrtano reciklažno dvorište nije bilo primjedbi od Grada Trogira kao ni 2015. i 2017. godine. Građani Žednog su čak bili i kod gradonačelnika, a ja smatram da se jedinice lokalne samouprave ne bi trebale dirati u rad druge jedinice lokalne samouprave, a ako se ima kakva primjedba ona se daje na prostorno-plansku dokumentaciju, a u ovom slučaju Grad Trogir nije reagirao iako su o tome bili uredno obavješteni. Mislim da su građani Žednog u to vrijeme prije izbora bili izmanipulirani od opcija koje su tada rušile bivšu vlast, a sada su na vlasti. To kažem jer reciklažno dvorište u Planome se radi u naseljenom području i to su stanovnici Planog prihvatili i ne vidim smisla da stanovnici Žednog prosvjeduju zato što Općina Okrug na svome teritoriju odrađuje obveze koje su proizašle iz novog zakona o održivom gospodarenju otpadom RH. Mislim da su stanovnici Žednog napokon shvatili da reciklažno dvorište nije reciklažno dvorište vezano uz miješani komunalni otpad.

Ovo je reciklažno dvorište za pojedine frakcije otpada koje smo dužni u svojim domovima primarno selektirat, a mi ćemo ga tamo samo razvrstavati i plasirat na tržište na prodaju.

Poruka stanovnicima Okruga

– Izradnjom reciklažnog dvorišta završen je prvi ciklus prilagođavanja novom zakonu o gospodarenju otpadom i stanovnici Okruga moraju shvatiti da će izgradnjom regionalnog centra u Lečevici otpad postati samo skuplji, a ne jeftiniji. Bez obzira na sve naša je obaveza odvajanje otpada i kroz odvajanje otpada i mjere koje provodi Općina i trgovačko društvo, mi ćemo napraviti sve da se cijena krajnjem korisniku u općini Okrug ne mijenja.

Zanimljivo je da ste za izgradnju reciklažnog dvorišta ali i proračun za 2019. godinu dobili potporu svih lista u općinskom vijeću čime ste ostvarili možda i presedan u općinskim i gradskim vijećima u cijeloj Hrvatskoj gdje su na vlasti nezavisne liste poput vaše.

U pravu ste, u studenom 2018. dogodilo se iznenađenje u općini Okrug na sjednici općinskog vijeća kada su svi vijećnici podržali proračun, usuglasili smo također i potporu za reciklažno dvorište i povećanje poreza na dohodak za iznajmljivače. Stoga se nadam se i vjerujem da će na polaganje kamena temeljca za reciklažno dvorište doći predstavnici svih političkih opcija u Okrugu, zaključio je načelnik općine Okrug Ivica Radić.

Ne miješajte reciklažno dvorište i odlagalište otpada

Arsen Tonšić u ime tvrtke G.T. TRADE, izvođača radova na novom reciklažnom dvorištu je ponovio da građani moraju shvatiti razliku između odlagališta otpada poput Karepovca ili Vučjeg brda u Planom i reciklažnog dvorišta.

– U reciklažno dvorište dolazi već razdvojen otpad koji se slaže u posebne spremnike i posebna odjeljenja i tu ne možemo pričati o klasičnom komunalnom otpadu već odvojenom otpadu, bez miješanog komunalnog otpada koje uopće neće biti ovdje dovoženo. Ovdje se samo sortira već prije odvojen otpad tipa plastika, staklo, papir metal itd…proces bez ikakvih neugodnih mirisa čega se obično ljudi najviše pribojavaju, rekao je Arsen Tonšić.

Novac osiguran iz EU fondova

Usluge tehničke pomoći u upravljanju projektom provodi tvrtka TORA d.o.o. iz Splita čija direktorica Biljana Bačak kaže kako su u lipnju 2018. predali projekt Općine Okrug o izgradnji reciklažnog dvorišta ukupnih prihvatljivih troškova od 6,5 milijuna kuna od čega je dio financiran iz EU fondova.

– Općini Okrug su odobrena bespovratna poticajna sredstva u visini od oko 4,5 milijuna kuna. Cilj projekta je povećanje postotka prikupljanja i odvajanja otpada, a sadržaj projekta je izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta i ono što je vrlo bitno obrazovno informativne aktivnosti građana radi poticanja boljeg prikupljanja otpada na području općine. Sad nam predstoji provedba projekta koja bi trebala do siječnja 2020. godine biti u potpunosti gotova, zaključila je Biljana Bačak.

Dodajmo ovome da će stručni nadzor vršiti tvrtka BISMARK iz Solina, a projektantski nadzor tvrtka WATER DEVELOPMENT iz Splita. Pripremni radovi na izgradnji započet će 11. veljače 2019. godine.

 

ZADNJE OBJAVE