37 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIROdržan projekt „Trogir u Bruxellesu“ povodom obilježavanja 20. obljetnice upisa Trogira na...

Održan projekt „Trogir u Bruxellesu“ povodom obilježavanja 20. obljetnice upisa Trogira na Listu svjetske baštine UNESCO-a

U organizaciji Savjeta mladih Grada Trogira, pod pokroviteljstvom zastupnica Željane Zovko i Ivane Maletić, u ponedjeljak je u Europskom parlamentu održana konferencija povodom obilježavanja 20. obljetnice upisa Trogira na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

U uvodom obraćanju prisutnima se obratio Ante Stipčić, gradonačelnik Trogira i Ante Škrobica, predsjednik Savjeta mladih Grada Trogira. 

Uz njih posebnosti trogirske povijesne i kulturne baštine predstavili su pred više od 70 sudionika konferencije ravnateljica Muzeja Grada Trogira dr.sc. Fani Celio Cega, pročelnik Konzervatorskog ureda dr. sc. Radoslav Buzančić i pročelnica Upravnog odjela za EU fondove i gospodarski razvoj Patricija Pavlov.

Predstavljen je Trogir u opisima europskih putopisaca 19. stoljeća, umjetnost i arhitektura Splita i Trogira u prvoj polovini 13. stoljeća te njezina univerzalna vrijednost na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Sudionici su detaljnije upoznati i s projektom Trogirska kamena enciklopedija, za koji je Grad Trogir dobio 5,8 milijuna kuna iz EU fondova, Operativnog programa za konkurentnost i koheziju, za pripremu tehničke dokumentacije obnove zaštićenih kulturnih dobara u staroj gradskoj jezgri.

Zastupnica Željana Zovko je naglasila značaj valorizacije hrvatske baštine u Europskom parlamentu koja je na UNESCO-voj prestižnoj listi za povećanje broja kulturnog turizma uzimajući u obzir da s upisom na ovu listu statistički se broj obrazovanih turista veće platežne moći povećava za 30 % . „Kako bi što više valorizirali i koristili ono što Hrvatska ima sa svojim dobrima na listi Svjetske baštine potrebno je olakšati dolazak poslovnih ljudi koji nemaju vremena za duga putovanja. Ono što Trogiru još nedostaje jest direktna zračna linija s Bruxellesom kako bi što lakše bio dostupan, kao i Split, za češće posjete svih onih koji u Bruxellesu donose ključne odluke za razvoj turizma, te im približila ljepote ovog grada spomenika.“

U svom obraćanju zastupnica Ivana Maletić naglasila je da je uz važnost prezentiranja kulturnih i povijesnih vrijednosti ne samo Grada Trogira nego cijele Hrvatske, na ovoj konferenciji pokazano i partnerstvo u praksi jer je cijeli događaj organiziran na inicijativu Savjeta mladih Grada Trogira, uz podršku i aktivno uključivanje gradske uprave, institucija i organizacija civilnog društva. „Samo tako, radeći zajedno, možemo realizirati ideje i provoditi projekte“, istaknula je zastupnica Maletić. Posebno se osvrnula na projekt Trogirska kamena enciklopedija koji nakon pripreme dokumentacije treba ići u realizaciju obnove kulturnih spomenika za što će biti potrebna značajna sredstva zbog čega je jako bitna izmjena regulative na kojoj se u Europskom parlamentu upravo radi: „Projekti u kulturi i ulaganja u kulturno naslijeđe bili su limitirani na 5 milijuna eura, odnosno 10 milijuna eura ako je riječ o UNESCO-vom spomeniku. Uspjeli smo izboriti da se taj limit ukloni, što otvara vrata snažnijem financiranju projekata poput ovih u Trogiru“, naglasila je zastupnica Maletić.

Konferenciju je upotpunila i prigodna izvedba „Lijepe naše“ u interpretaciji Joško Ševe hrvatskog kazališnog, televizijskog i filmskog glumca.

U večernjim satima, u prepunoj kapeli pokraj Europskog parlamenta, održan je koncert Klape Tragos.

Foto: Savjet mladih Grada Trogira

{gallery}skrobica5{/gallery}

 

ZADNJE OBJAVE