18 C
Trogir
NaslovnicaKULTURAOd kolijevke do Hajduka: predstavljanje monografije Stanka Karamana u Gradskoj knjižnici Trogir

Od kolijevke do Hajduka: predstavljanje monografije Stanka Karamana u Gradskoj knjižnici Trogir

U četvrtak, 25.04., u 18:00 sati u Gradskoj knjižnici Stanko Karaman predstavit će monografiju  „Od kolijevke do Hajduka“. Uz autora u programu sudjeluju Renata Dobrić i Ivica Balić te gost glazbenik Nenad Vetma.

„Cijela jedna povijest cijele jedne regije stisnula se na petstotinjak crno-bijelih fotografija, ukoričenih u monokromatsku monografiju naslovljenu ‘Od kolijevke do Hajduka’, koja je nedavno stidljivo ugledala svjetlo dana. Splitski fotoreporter Stanko Karaman (75) u mirovini je zavirio u svoju arhivu i Dalmaciji darovao poprilično bogati spomenar. (…) Od prve fotografije naslovljene ‘Baka i unuče’, snimljene 1980. godine u Zavalatici na Korčuli, do posljednje na kojoj nogometni bogovi Tomislav Ivić i Špaco Poklepović žustro diskutiraju i jedan u drugoga gotovo prijeteći upiru kažiprstom Karaman je uhvatio dalmatinsku esenciju otprilike tamo negdje od konca šezdesetih i početka sedamdesetih, pa do početka dvijetisućitih, kada odlazi u penziju.

Od škrte i grube Zagore – koja ostavlja vidljive posljedice na licima sjajno portretiranih staraca i težaka – do hedonističkih prizora ‘na moru i u kraju’. Od života u sirotinjskim straćarama usred grada, do raskošnih svjetala Splitskog festivala ili splitskih nogometnih i košarkaških pozornica, tada vjerojatno najuzbudljivijih i najsretnijih lokacija na planetu. Sve je tu.“

 tportal.hr

 

ZADNJE OBJAVE