9 C
Trogir
Subota, 22 siječnja, 2022
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKAObljetnica smrti Franje Tuđmana

Obljetnica smrti Franje Tuđmana

Obilježava se 19. obljetnica smrti prvoga hrvatskog predsjednika, doktora Franje Tuđmana.

Tom će prigodom u 15 sati biti otkriven njegov spomenik, postavljen u Zagrebu, na raskrižju ulica grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice. Autor je akademski kipar Kuzma Kovačić, a prema najavama na otkrivanje dolaze predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Polaganje vijenaca na grobu Franje Tuđmana i sveta misa zadušnica

Danas će mnogi položiti vijence i zapaliti svijeće na grobu prvoga hrvatskog predsjednika na Mirogoju i u njegovoj rodnoj kući u Velikom Trgovišću. Sveta misa zadušnica služit će se večeras u zagrebačkoj crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu, a na njoj se očekuje i premijer Plenković. 

Povijest će dr. Franju Tuđmana pamtiti kao prvog predsjednika u dva mandata pod čijim je vodstvom utemeljena i obranjena hrvatska država. “Hrvatskim pobjedama promijenjeni su strateški odnosi snaga, a Hrvatska je postala nezamjenjiv čimbenik na ovom području”, rekao je tada Tuđman.

Pod vodstvom dr. Tuđmana, najvećeg državnika u povijesti hrvatskog naroda, Republika Hrvatska međunarodno je priznata, obranjena i oslobođena, a svojom je državotvornom vizijom zacrtao i njen euroatlantski put.

ZADNJE OBJAVE