34 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIROBJAVLJEN CJELOKUPNI PROGRAM OVOGODIŠNJEG 1. FESTIVALA ORGULJA TROGIR

OBJAVLJEN CJELOKUPNI PROGRAM OVOGODIŠNJEG 1. FESTIVALA ORGULJA TROGIR

FESTIVAL ORGULJA TROGIR objedinjuje niz aktivnosti vezanih uz orguljsku umjetnost i svijet orgulja u Trogiru. Trogir je, naime, svjetski fenomen po broju sakralnih objekata na tako maloj površini povijesne jezgre, a samim time je i rijedak primjer u svijetu orgulja. Do danas je u samoj gradskoj jezgri i na susjednom Čiovu sačuvano pet povijesnih instrumenta – sve redom primjerci neprocjenjive kulturne baštine! Instrumenti koji su stilski raznoliki, iz različitih razdoblja te građeni u različitim orguljskim radionicama predstavljaju važan segment kulturnog identiteta grada Trogira te su jedini sačuvani primjerci instrumenata iz 18., 19. i 20. stoljeća na ovom području! Navedeni nevjerojatni podatci, kao i krilatica “Obilježili majstori/Marked by masters“ kojom se posljednjih nekoliko godina promovira Trogir, bili su inspiracija Ursi Ljuban, mag. mus. orgulja, za pokretanje ovog festivala:

  • Trogir je grad majstora poput Radovana, Muscardella, Alešija, Firentinca, Duknovića, Blaža Jurjeva Trogiranina koji su označili prekretnicu u njegovoj bogatoj povijesti smjestivši ga na sam svjetski umjetnički vrh. Njima itekako trebamo pridružiti i majstore orgulja – orguljare i orguljaše koji su gradili i djelovali u prekrasnim trogirskim crkvama, zaštićenim kulturnim dobrima Republike Hrvatske, naglasila je Ljuban, umjetnička ravnateljica Festivala orgulja Trogir, pozvavši javnost da se pridruži kako predfestivalskom tako i festivalskom – koncertnom dijelu festivala.

U cjelokupnu priču o festivalu uvodi nas predfestivalski dio – sastavljen od informativnih i interaktivnih prezentacija o orguljama i samom projektu kako za odrasle, tako i za djecu. Dok će se festivalski dio sastojati od tri koncerta u različitim trogirskim crkvama: u samostanu i crkvi sv. Nikole. crkvi sv. Ivana Pavla II., te samostanu i crkvi sv. Dominika. Ulaz je slobodan za sva događanja.

Festival orgulja Trogir objavljuje ovogodišnji program:

5. 6. sri/wed – 11:00 sati

Kantun kulture Trogir

Interaktivna prezentacija orgulja za djecu na primjeru “Karnevala životinja” C. Saint-Saënsa

16. 6. ned/sun 19:00 sati

Samostan i crkva sv. Nikole / The Benedictine Monastery of St Nicholas

Kᴏɴᴄᴇʀᴛ ᴛʀɪᴊᴀ Lᴜʀ/Cᴏɴᴄᴇʀᴛ ᴏғ ᴛʀɪᴏ Lᴜʀ

30. 6. ned/sun 21:00 sati

Crkva sv. Ivana Pavla II / St. John Paul II.

Kᴏɴᴄᴇʀᴛ ᴜᴅʀᴜɢᴇ Tʀᴏɢɪʀsᴋɪ Gʟᴀᴢʙᴇɴɪᴄɪ/Cᴏɴᴄᴇʀᴛ ᴏғ Tʀᴏɢɪʀsᴋɪ Gʟᴀᴢʙᴇɴɪᴄɪ

28. 7. ned/sun 19:30 sati

Samostan i crkva sv. Dominika / The monastery of St. Dominic

Kᴏɴᴄᴇʀᴛ Pᴀᴠᴀᴏ Mᴀšɪᴄ́ [HR] / Cᴏɴᴄᴇʀᴛ ᴏғ Pᴀᴠᴀᴏ Mᴀšɪᴄ́

ZADNJE OBJAVE