22 C
Trogir
Subota, 13 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIR„Žrtvu koju su podnijeli partizani, kao i branitelji u Domovinskom ratu, moramo...

„Žrtvu koju su podnijeli partizani, kao i branitelji u Domovinskom ratu, moramo shvatiti kao zajednički hrvatski pleter antifašizma“

Obilježavanje Dana antifašističke borbe u Trogiru

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja ’41. kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

Tradicionalno su u Trogiru na Gradskom groblju, kod Sjevernih gradskih vrata i na Kuli Kamerlengo položeni vijenci od delegacije Grada Trogira i predstavnika političkih stranaka. Obilježavanju su nazočili zastupnica u EU parlamentu i članica SDP-a Biljana Borzan te predstavnici EMAUSA kao gosti udruge TOMS iz Francuske, Finske i BIH.  

  • Svim Trogirkama i Trogiranima čestitam današnji dan kojim se obilježavaju događanja kada je hrvatski narod krenuo u borbu protiv okupatora i oslobođenje države. Sjećamo se tih vrijednosti i svega za što se i danas treba boriti, a to su sloboda, demokracija i ljudska prava, kazao nam je trogirski gradonačelnik Ante Bilić.
  • Vrijednosti za koje smo se tada borili su i dalje aktualne. Ne treba se stalno vrtiti oko tema Drugog svjetskog rata, tko je na kojoj strani bio i sl. već gledati u budućnost. Vrijednosti za koje su se antifašisti borili ne trebaju nas razdvajati i to ne treba propitivati. Nažalost, danas je u Hrvatskoj dosta polemika oko toga, no one su jalove jer se ukorijenjeni stavovi neće tako lako mijenjati. Izuzetno je važno od politike, prvenstveno od državnog vrha slati poruke koje jasno daju do znanja da je Hrvatska nastala na temeljima antifašizma te ne dopuštati onima koji bi radili reviziju povijesti, kazala nam je Biljana Borzan.
  • Sretni smo jer ljudi prepoznaju naše obilježavanje datuma iz NOB-a kao što se i sjećamo žrtava iz Domovinskog rata. Žrtvu koju su podnijeli partizani, kao i branitelji u Domovinskom ratu, moramo shvatiti kao zajednički hrvatski pleter antifašizma. U protivnom nismo svjesni situacije u kojoj živimo, na kojem terenu i pod kojim uvjetima. Europom kruži bauk fašizma, ide juriš na demokraciju, a zbog čega još nikome nije jasno. Treba što više podsjećati ljude da je antifašizam svjetski poredak i civilizacijski pokret, kazuje nam predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Trogira Drago Mindoljević.

Poslušajte izjave za Gradski radio Trogir – Biljana Borzan – gradonačelnik Ante Bilić – Drago Mindoljević …

AL

Fotogalerija: Dino Čaljkušić

ZADNJE OBJAVE