14 C
Trogir
Nedjelja, 19 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRNOVOUREĐENI KULTURNO - EDUKACIJSKI CENTAR PRVI PUT OTVORIO SVOJA VRATA: U PREKRASNOM...

NOVOUREĐENI KULTURNO – EDUKACIJSKI CENTAR PRVI PUT OTVORIO SVOJA VRATA: U PREKRASNOM AMBIJENTU ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

U povodu proslave Dana grada i blagdana sv. Ivana, trogirskog zaštitnika u novouređenom kulturno – edukacijskom centru održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Trogira. Uz predstavnike političkog, javnog te društvenog života grada sjednici su nazočili gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, izaslanik predsjednika Vlade Blaženko Boban ujedno župan Splitsko – dalmatinske županije, potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac, a u posljednjih šest godina otkako je SDP na vlasti tom događaju nazočio je po treći put i Zoran Milanović, predsjednik RH.

Prvi se skupu obratio Toni Zulim, predsjednik Vijeća, a potom se gradonačelnik Ante Bilić u svom obraćanju osvrnuo na kapitalne gradske investicije i projekte istaknuvši kako je godina na izmaku obilježena velikim infrastrukturnim projektima od kojih je najveći i najznačajniji dovršetak 3 milijuna eura vrijedne obnove kina koje postaje suvremeni centar svih kulturnih i društvenih zbivanja u gradu.

  • Uređena je šetnica Brigi na kojoj je zasađena hortikultura, početkom turističke sezone dovršeno je uređenje plaže Saldun, potom pristupne ceste za poslovnu zonu Plano… kazao je između ostalog gradonačelnik pohvalivši se činjenicom kako je Trogir i ove godine doživio povećanje vrtićkih kapaciteta te postao nacionalna pozitivna priča kao jedan od malobrojnih gradova koji nema problema s neupisanim mališanima u vrtiće.
  • Četvrti smo najbolji grad u Hrvatskoj po izdvajanjima za djecu i na to sam jako ponosan. Konačni cilj je besplatan vrtić za svu djecu i nastojat ćemo stvoriti okvire da to bude moguće, apostrofirao je.

Spomenuo je kako aktualna vlast koju predvodi SDP nikad neće dovesti u pitanje normalno funkcioniranje grada radi megalomanskih projekata, a prvi prioritet za iduću godinu je realizacija novog mosta preko Foše. Na popisu ostvarenja važnih projekata je uređenje pojasa od Solina do tržnice, izgradnja nove sportske dvorane i još mnogo njih koji će u ne tako skoroj budućnosti promijeniti vizure grada ionako po svojoj ljepoti poznatog širom svijeta.

Gradonačelnikova stranačka kolegica Sabina Glasovac bila je uistinu „glasna“ kada je uzela Trogir za primjer kako se odgovornim i poštenim upravljanjem od pepela može doći do grada pravog ljepotana, grada koji kontinuirano ulaže u infrastrukturu, koji ulaže u djecu, ali ne zaboravlja ni na umirovljenike osiguravajući im božićnice i uskrsnice, te brine o svojim radnicima potpisujući kolektivne ugovore u gradskim tvrtkama i ustanovama, a po prvi put otkako je prije 15 godina osnovano i u komunalnom poduzeću „Trogir holding“.

  • Trogir je izvrstan primjer za održivi razvoj male sredine koji ima i te kako razrađenu viziju napretka, zaključila je Glasovac.

Blaženko Boban naglasio je kako je Trogir jedna od perjanica naše Županije, grad u kojemu se rijetko gdje može naći takva ljepota.

  • To što vi znate čuvati svoje nasljeđe, održavati ga i stvarati novu ljepotu hvale je vrijedno. Županija je dosada sudjelovala u financijskim potporama, a to će raditi i ubuduće. Ono što me posebno raduje je ulaganje u djecu, mlade i obitelj, istaknuo je župan Boban.

Predsjednik Milanović govorio je o izuzetnom prostoru, jedinstvenom u Hrvatskoj na kojemu je smješten Trogir istaknuvši kako je i to jedan od razloga zbog kojega je ušao u kategoriju visoko pozicioniranih gradova. Poručio je kako treba iskoristiti potpore iz fondova EU-a, jer rekao je svaki euro koji se ne uzme je bačen.

  • Hrvatska je došla za europski stol i to je jako dobro, jer za tim stolom donose se odluke i dobre i one loše. Mi pripadamo zapadu to je nesporno i to ne trebamo dokazivati. Mali smo narod koji treba braniti svoje interese u svijetu koji se mijenja. U novoj podjeli karata mi na vrhu stola ne možemo sjediti, trebamo se odmaknuti i pametno braniti svoje interese. Ovo je krasna zemlja. Zato čuvajte svoj grad i uživajte u ovom prostoru, poručio je predsjednik Milanović.

Gradonačelnik Ante Bilić i predsjednik Vijeća Toni Zulim uručili su nagrade ovogodišnjim laureatima. Nagradu za životno djelo dobio je Ivica Bašić, skupne nagrade uručene su: Udruzi Opera Selecta i jedriličarskoj posadi Mataran 24, a medalje prema odluci gradonačelnika dobili su: Frane Koc, Ivo Slade, Dragan Lazendić i Helena Princivali.

GORDANA DRAGAN

Fotogalerija: Dino Čaljkušić

ZADNJE OBJAVE