19.2 C
Trogir
Utorak, 19 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRNovinarima predstavljen vrijedan projekt „TROGIRSKA KAMENA ENCIKLOPEDIJA”

Novinarima predstavljen vrijedan projekt „TROGIRSKA KAMENA ENCIKLOPEDIJA”

Projekt pod nazivom „TROGIRSKA KAMENA ENCIKLOPEDIJA – Zidine grada, čuvari baštine i zalog budućnosti“ predstavljen je u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji.

Za taj projekt Grad Trogir je u Zagrebu ,23. ožujka, potpisao ugovor o dodjeli bespovrtanih sredstava, u nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, i resornih ministara. 

Na konferenciji su, uz moderatora Matu Čaljkušića,  govorili gradonačelnik Ante Stipčić, pročelnica za EU fondove i gospodarski razvoj Patricija Pavlov, ravnateljica Muzeja dr.sc. Fani Celio Cega i dr.Miroslav Katić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Trogiru.  

Pavlov je istaknula kako je projekt apliciran u veljači 2016. godine, pod nazivom „TROGIRSKA KAMENA ENCIKLOPEDIJA – Zidine grada, čuvari baštine i zalog budućnosti“, ukupne vrijednosti 5,8 milijuna kuna, od čega je 80% bespovratnih europskih sredstava.

Projekt pod nazivom „TROGIRSKA KAMENA ENCIKLOPEDIJA – Zidine grada, čuvari baštine i zalog budućnosti“, odnosi se na izradu vrlo složene i obuhvatne projektne dokumentacije za obnovu vrijednih kulturno-povijesnih i pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara u staroj gradskoj jezgri grada Trogira – Kaštela Kamerlengo, Kule Sv. Marka, male lože na rivi, sjevernih i južnih gradskih vrata, spomenika Maršala Marmonta, ali i cjelokupnog prostora Batarije. 

Partneri na ovom projektu su Muzej grada Trogira i TZ grada Trogira. Projektna dokumentacija obuhvaća oko 40-ak projekata, studija i elaborata podijeljenih u nekoliko komponenti, od provedbe istražnih radnji, konzervatorske studije, konstruktivne sanacije, izrade projekata namjene, uređenja i opremanja, rezidencijalne rasvjete, plana upravljanja i sl. Izradom predmetne dokumentacije stvoriti će se nužni preduvjeti za pristupanje samoj sanaciji i obnovi svih vrijednih kulturnih dobara, kako u smislu očuvanja vrijedne kulturne baštine ali i njihovog stavljanja u funkciju razvoja turizma, sa svim multiplikativnim efektima koje ono sa sobom donosi, kazala je Pavlov, predstavivši i pet realiziranih projekata te ostale značajne koji su u pripremi, a koja je Upravni odjel za gospodarski razvoj i EU fondove aplicirao za bespovrtana sredstva iz EU i nacionalnih izvora. 

Gradonačelnik Stipčić je istaknuo kako će se zahvaljujući ovom i sličnim projektima očuvati kultura i kulturna baština grada Trogira koju smo naslijedili od naših predaka i koju moramo očuvati kako bi je predali budućim  generacijama.

Foto: IRM

{gallery}mate7{/gallery}

ZADNJE OBJAVE