18.5 C
Trogir
Srijeda, 23 rujna, 2020
Naslovnica VIJESTI TROGIR Nova emisija na Gradskom radiju Trogir: „KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM“

Nova emisija na Gradskom radiju Trogir: „KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM“

Svaka emisija – nova tema – četvrtkom – 14:10 sati

Hrvatski Savez dijabetičkih udruga (HSDU), Dijabetičko društvo Trogir i Gradski radio Trogir pokreću stručnu emisiju za osobe s dijabetesom naziva „KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM“. Kroz niz emitiranja dobit ćete stručne savjete o onom što osoba sa dijabetesom, kao i njezina obitelj, trebaju znati.

Anica Badanjak, dr. med., internistica, endokrinologinja i dijabetologinja u mirovini podijelit će sa slušateljima svoje bogato iskustvo i znanje koje je stekla dugogodišnjim radom na Sveučilišnoj klinici „Vuk Vrhovac“ KB Merkur iz Zagreba. Prošlo je 40 godina od kad je imala prvi radni dan kao mlada liječnica – stažistica. Do odlaska u mirovinu bila je članica Izvršnog odbora Hrvatskog Saveza dijabetičkih udruga, a i sada je vrlo aktivna u njegovom radu te se odlučila posvetiti edukaciji.

U prvoj emisiji upoznat ćemo se s dijabetesom općenito, dok ćemo u budućim posvetiti više pozornosti pojedinim temama uz napomenu da su vaša pitanja dobrodošla. Možete ih slati putem maila radio@tgholding.hr, pozivom na broj radija 798 – 571 (pon.-pet. 8-12 sati)

Kako ste se odlučili na radijsku emisiju?

Pri udrugama dostupni su info telefoni, razgovori sa stručnjacima, online predavanja, Facebook grupe, Instagram itd. što je za mlade zaista fantastično, no u Hrvatskoj je još uvijek veliki broj starijih ljudi kojima ne pašu moderne tehnologije, a predavanja preko radija vole slušati.

Što je to dijabetes?

-Dijabetes ili šećerna bolest je dugoročna kronična bolest za koju izlječenja nema, a zovu je “tihi ubojica”. To je teška bolest koja je veliki ekonomski i zdravstveno teret za društvo. Radi o velikom broju oboljelih, a projekcije za budućnost predviđaju da će se ta brojka i povećavati.

Koji su tipovi dijabetesa?

-Većina nas zna da postoji šećerna bolest TIP 1 tzv. mladenački i TIP 2 tzv. starački dijabetes. Sada znamo da postoji još nekoliko vrsta dijabetesa. Sve ih zovemo šećernom bolešću zato što imaju zajedničku glavnu karakteristiku, a to je povećanje šećera u krvi.

Dijabetes i COVID-19?

-Osobama s dijabetesom mogućnost zaraze COVID-om je podjednaka kao i kod ostalih ljudi, ali ako se zaraze onda su komplikacije znatno teže te je kod njih smrtnost puno viša. A zašto je to tako? Osobe sa šećernom bolesti imaju poremećaj imuniteta. Zamolila bih sve slušatelje, ukoliko imaju bilo kakvih pitanja, da se obrate Gradskom radiju Trogir kako bismo temu koja ih zanima razradili u sljedećoj emisiji, kazala je Anica Badanjak, dr. med. u emisiji koju možete u cijelosti poslušati ovog četvrtka (20. kolovoza) od 14:10 sati.

Piše: AL

ZADNJE OBJAVE

U Trogiru održana radionica o pravnoj pomoći starijim osobama

U sklopu projekta „Pravna pomoć starijim osobama: Život poslije smrti“, koji je u svibnju SUH-u odobren od strane Ministarstva pravosuđa, pravni savjetnici...

Sklopljen ugovor između Grada i Županije o sufinanciranju pristupne ceste i parkirališta na Brigima

U utorak je gradonačelnik Ante Bilić sa županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom sklopio ugovor o sufinanciranju pristupne ceste i parkirališta na Brigima,...

Besplatan vrtić za djecu s područja Općine Okrug

Općina Okrug je od 01. rujna 2020. godine preuzela obvezu plaćanja troškova sudjelovanja roditelja – korisnika djece, s područja Općine Okrug u...

Prodaja grožđa na parkingu Brigi – Lokvice

Sezona je berbe grožđa, a ujedno i prodaje koja će na parkingu Brigi-Lokvice trajati do 10. listopada Puno je...

Prosvjed u Brodotrogiru: oko 120 radnika dva mjeseca bez plaće

Već dvije godine Brodotrogir ima velikih problema s likvidnošću i isplatom plaća. Oko 120 radnika Hrvatske brodogradnje Trogir, jedne od niza tvrtki...