24 C
Trogir
Subota, 13 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIR12. izdanje Opere Selecte pod epidemiološkim mjerama doživjelo senzacionalni uspjeh

12. izdanje Opere Selecte pod epidemiološkim mjerama doživjelo senzacionalni uspjeh

Završna večer 12. festivala klasične glazbe Opera Selecta održana je 13. kolovoza u predivnom ambijentu trogirske Kule Kamerlengo kada su atraktivan i raznovrstan program izveli Zagrebački solisti

Na prvoj večeri, 9. kolovoza na koncertu „Mladi virtuozi“ nastupili su pijanisti te je publika, uz slobodan ulaz, imala priliku poslušati trolist perspektivnih studenata i učenika. Izvodeći poznate skladbe nastupili su Arsen Dalibaltayan, Jan Niković i Ivan Petrović-Poljak.

Završna večer pripala je veteranima hrvatske komorne glazbe, Zagrebačkim solistima, koji će ubrzo navršiti sedmo desetljeće. Ansambl je osnovan 1953. godine u okviru Radio Zagreba pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra, a danas nastupaju uz istaknutog violinista Sretena Krstića kao svojega koncertmajstora, ujedno i koncertmajstora Münchenske filharmonije.

Suvereno vladanje širokim repertoarom raznih stilskih razdoblja potvrdili su u Kuli Kamerlengo izvodeći djela W. A. Mozarta, Borisa Papandopula, F. Mendelssohna, L. van Beethovena, E. Griega, I. Robića i B. Kaempferta, a velika završnica uslijedila je uz jedan od najljepših primjera filmske glazbe, strastveni Tango C. Gardela iz filma “Miris žene”. Publika, koja je tražila kartu više, tri puta je glazbenike vračala na pozornicu.

Glazbenici su u svom obraćanju posebne komplimente uputili organizacijskom odboru Opere Selecte. Posebno su naglasili kako ih je oduševila educiranost trogirske publike koja je izvedbu dijela prepoznala i u etapama posebno nagradila velikim pljeskom.

Opera Selecta, kao jedan od najvećih suvremenih brendova Trogira, rezultat je entuzijazma pojedinaca, koji su unatoč pandemiji i ove godine uz pomoć Grada Trogira, TZ grada Trogira i sponzora osigurali sugrađanima još jedan glazbeni spektakl, koji je ovu godinu zbog koronakrize donio prvu isključivo instrumentalnu ediciju.

-Unatoč svim problemima i nepogodama Opera Selecta je u punom sjaju uspjela realizirati 12. izdanje festivala. Imali smo dvije predivne večeri. Zahvaljujemo Zagrebačkim solistima i mladim pijanistima na spremnosti da usprkos svemu dođu u Trogir. Zahvale također idu Gradu Trogiru, TZ Trogir, sponzorima te svima koji su pomogli da se održi tradicija. Spremamo se za 13. izdanje u nadi da će COVID-19 otići te da ćemo Trogiru i dogodine priuštiti još jedan u nizu iznimnih glazbenih događaja, kazala je Natalija Vukelić iz Organizacijskog odbora Opere Selecte.

Foto: Visit Trogir (Dino Čaljkušić)

ZADNJE OBJAVE