19.1 C
Trogir
Petak, 22 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRNekoliko građevinara zvat će na nadmetanje iza 14. travnja

Nekoliko građevinara zvat će na nadmetanje iza 14. travnja

Nakon raskida ugovora sa Viaduktom nagađa se da će Hrvatske ceste pozvali Strabag i Kamgrad te ĐĐ i ZG Vikom.

U projektu čiovskog mosta sačuvano je EU financiranje, a ugovor s Viaduktom raskinut uz najavu da će Hrvatske ceste kao naručitelj aktivirati bankarsku garanciju u vrijednosti 10% posla za neuredno izvršenje ugovora, ali ne odmah: rok je kolovoz, a tvrtku očekuje izazovno razdoblje zbog konsolidacije poslovanja, i kako se nagađa eventualnog procesa restrukturiranja s opcijom strateškog partnera. Što se projekta tiče, doznajemo, oko 50% čelične konstrukcije nalazi se na gradilištu gdje čeka da bude obrađena i montirana.

Također po ocjeni Hrvatskih cesta, posrijedi je jedan od odlučujućih razloga zašto neće raspisati javni natječaj za nadmetanje u otvorenom postupku javne nabave, nego će u pregovaračkom postupku po Zakonu o javnoj nabavi izabrati novog izvođača, što je i najavio direktor HC-a Josip Škorić. Čelik je već na gradilištu – potvrđuju i izvori bliski podizvođačima Viadukta, a to su tvrtke Đuro Đaković i ZG Vikom, i to je kako bi se spriječila još veća šteta prevagnulo u korist bitno bržeg postupka.

Razlozi žurnosti izazvani su događajima koje naručitelj nije mogao predvidjeti te nije za njih odgovoran: na press konferenciji u petak je objavljeno da Viadukt, inače od četvrtka u blokadi od strane dijela dobavljača, podizvođača i banaka, u ovom poslu ne može jamčiti financijsku izvjesnost novog dinamičkog plana u roku koji bi bio prihvatljiv. Tako je raskid jedino moguće rješenje da se projekt održi, poručio je ministar Oleg Butković, koji je uz isprike građanima Trogira ukazao i za važnost za državu što brže stabilizacije Viadukta, kako je kazao, “zbog drugih projekata”.

Za projekte HC-a u kojima sudjeluje Viadukt navodno rizik ne postoji jer u njima, za razliku od mosta, tvrtka nije – sama, tj. postoji solidarna odgovornost drugih izvođača čime se otklanja rizik i za slučaj da se stanje u Viaduktu primjerice ne bi brzo stabiliziralo. Rješenje privremenih poteškoća u petak je samo kratko najavio novi šef Uprave Krešimir Mikolić, a očekuje brzu deblokadu povlačenjem ovršnih naloga većine partnera. Koga će HC pozvati na nadmetanje za most?

Na tržištu se nagađa o nekoliko tvrtki, primjerice o Strabagu i Kamgradu, a postoji mogućnost i da će se javiti ĐĐ i ZG Vikom jer su kako tvrde proizveli 90% čelične konstrukcije naručene od strane Viadukta nakon problema u isporuci makedonske Iskre. Ključne stavke za odluku prema naručitelju bit će rok dovršetka projekta i dokaz financijske snage izvođača, a HC već priprema dokumentaciju i građevinari poziv mogu očekivati u drugoj polovici travnja; naime, 14. travnja se i formalno raskida ugovor s Viaduktom.
IZVOR: poslovni.hr

ZADNJE OBJAVE