29 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRNa iznenađenje mnogih 9-metarski kip Isusa završio u moru!

Na iznenađenje mnogih 9-metarski kip Isusa završio u moru!

U kolovozu prošle godine u uvali Jelinak u Vinišću otvorena je prva postaja Križnog puta na morskom dnu, dijela projekta “Križni put pod morem”. Radi se o jedinstvenom projektu koji kao takav nije realiziran nigdje drugdje u svijetu!

Projekt su pokrenuli dva entuzijasta: Joško Kandija, vlasnik ronilačkog centra Blue Nautica iz Trogira, te Valentin Valenta, vlasnik Lončarske (keramike) Val Obrtni iz Petrinje. Dva partnera iz dva potpuno različita svijeta, jedan profesionalni ronilac, drugi umjetnik i jedna ideja, jedan cilj – prvi Križni put pod morem na svijetu.

Sve postaje izrađene su i položene pod more do kraja rujna prošle godine. Same skulpture izrađene su od ekološkog betona, u prirodnoj ljudskoj veličini. Oko 50 figura položene su na dubini od 4 do 10 metara.

Posljednja izrađena figura je veliki kip Isusa visine oko 9 metara. Kip je od Uskrsa krasio trogirsku rivu gdje je postao prava atrakcija. A na iznenađenje mnogih, atrakcija je danas završila u moru! Naime, dizalice su Isusov kip premjestili u more odakle će ga teretni brodovi odvući do podmorja Vinišća. Prizor je izazvao čuđenje brojnih Trogirana koji nisu bili upućeni što se točno događa, a dio njih, sudeći prema statusima na društvenim mrežama, pogrešno je zaključio da je kip skliznuo u more.

Postavljanje Isusovog kipa pod more bit će 15. postaja Križnog puta. Također, plan je osvijetliti cijeli podvodni park kako bi se moglo roniti i vidjeti Križni put i po noći, što će svakako biti još jedna atrakcija i posebnost podvodnog parka. 

Izvor: Dalmacija danas 

Više pogledajte u  fotogaleriji koju je snimio Joško Herceg: 

{gallery}kriznipodmorem{/gallery}

ZADNJE OBJAVE