16.8 C
Trogir
Utorak, 19 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJANa ceste stiže još modernih kamera, vide svaki detalj

Na ceste stiže još modernih kamera, vide svaki detalj

 

Prije dva mjeseca na državne je ceste postavljeno je 59 novih, modernih kamera, a voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija je za RTL otkrio kako će ih uskoro na cestama biti još više.

Već sljedeće godine idemo sa 16 novih kamera na 28 lokacija, a one će biti na području cijele Hrvatske. Dolaze i na područje PU zadarske, šibensko-kninske, splitsko-dalmatinske, vukovarsko-srijemske, brodsko-posavske i požeško-slavonske”, kazao je Mataija.

“Već sada u ovom trenutku pokrili smo većinu policijskih uprava određenim kamerama što nam je i bio cilj. Tamo gdje smo ih postavili, brzina se smanjila. Kamere imaju ne samo represivnu, nego i preventivnu svrhu. Osim brzine otkrivaju još neke prekršaje: je li vozač bio vezan, je li koristio mobitel, nepropisno pretjecao…”, kaže Mataija.

Vide svaki detalj

Nove kamere su iznimne kvalitete i vide sve. Kvaliteta im je toliko dobra da se u automobilima vide gotovo svi detalji.

Novim fiksnim kamerama u prva dva mjeseca zabilježeno je čak 50 tisuća prometnih prekršaja, što znači u prosjeku 833 dnevno. Najčešći je bio brzina.

“Utvrdili smo 5.400 prekršaja do  jutros. Znači obavijesti idu na teren i mogu vam reći da jako preventivno djeluje. Ipak na područjima gdje su kamere sporije se vozi i sigurnost u prometu je veća”, kaže Nikola Karić, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU ličko-senjske.

Kazne se šalju i strancima – onima iz Europske unije automatski u njihovu zemlju, a ostale kazna čeka na granici prilikom ponovnog ulaska u našu zemlju.

Osim kamera na stupovima, uskoro policija počinje koristiti 76 ručnih i 32 stacionarna uređaja, koji slike također automatski dostavljaju na centralni server MUP-a.

Izvor: Index.hr

 

ZADNJE OBJAVE