16 C
Trogir
NaslovnicaKULTURAMuzej grada Trogira otvara Edukativnu zonu 23. EMA-om: očekuju vas 3 x...

Muzej grada Trogira otvara Edukativnu zonu 23. EMA-om: očekuju vas 3 x 2 radionice, izložba, izlet na Drvenik Veli, …

Edukativna zona, dugoočekivani prostor Muzeja grada Trogira namijenjen edukaciji, otvorit će svoja vrata u okviru 23. Edukativno-muzejske akcije koju u povodu Međunarodnog dana muzeja organizira Hrvatsko muzejsko društvo!

Tema 23. EMA je – lađa, a program u Muzeju grada Trogira je uistinu bogat i raznolik – očekuju vas 3 x 2 tematske radionice, izložba, ali i izlet na Drvenik Veli! 

Svaka plovidba ujedno je i putovanje, od jedne sigurne luke do druge, preko širokih i dubokih voda. Muzeji su, u simboličnom smislu lađe pune različitosti i bogatstva skrivenog u dušama muzejskih predmeta koje čuvamo i prevozimo po vodama današnjice za buduće generacije “lađara”, poručuju iz Hrvatskog muzejskog društva. A Muzej grada Trogira poziva vas na ukrcaj u svoj brod koji će pod vodstvom kapetanice, muzejske pedagoginje Goranke Tomaš, zaploviti morem punim priča i kreativnog stvaralaštva! 

“Naši brodovi zaplovit će muzejskim morem punim priča i kreativnog izričaja. Kroz nekoliko radionica izraditi ćemo svoj mali poseban brodić, saznati nešto o crtežu broda na trogirskoj katedrali, posjetiti umjetnika koji izrađuje brodove od palmine grane, a družit ćemo se i s pijetlom koji je nekoć krasio jednu tursku galiju. No, to nije sve; posjetiti ćemo otok Drvenik Veli i voziti se “Šoltankom” (ili kojom drugom). Na sam Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja 2018., brod pun radova i fotografija koje su nastale tijekom akcije uploviti će u sigurnu muzejsku luku u okviru izložbe Brodi porta moga!”, najavljuje Goranka Tomaš pozivajući sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje.

Naime, Edukativno-muzejska akcija odvija se prema određenim pravilima: sudionik bilo koje radionice dobit će knjižicu (po cijeni od 10,00 kuna) koja je od 18. travnja do 18. svibnja – za vrijeme trajanja 23. EMA – važeća ulaznica koja svom vlasniku (djeci, učenicima, studentima) omogućava besplatan ulaz u sve ustanove koje su sudionice 23. EMA, kao i besplatan ulaz na sve najavljene programe u okviru Akcije.

Muzej grada Trogira u okviru 23. Edukativno-muzejske akcije pripremio je sljedeće programe:

RADIONICE Moj poseban brod

18. travnja 2018. u 16:00 sati

19. travnja 2018. u 9:00 sati

RADIONICE Kukuriku, dobar dan!

24. travnja 2018. u 16:00 sati

25. travnja 2018. u 9:00 sati

IZLET na Drvenik Veli

29. travnja u 10:00 sati

RADIONICE Grafit iz prošlosti

8. svibnja 2018. u 16:00 sati

9. svibnja 2018. u 9:00 sati

IZLOŽBA Brodi porta moga!

otvaranje – 18. svibnja u 18:00 sati

izložba će biti otvorena od 18. do 24. svibnja

Svi programi održat će se u Edukativnoj zoni, prostoru u prizemlju Muzeja grada Trogira u koji se ulazi iz dvorišta. PRIJAVE SU OBAVEZNE, a zaprimaju se za svaku radionicu posebno. Prijaviti se možete na tel. 881 406 (birati 6), mob. 099 6707 159 ili na e-mail adresu gogtomas@gmail.com.

Prvi set od dvije tematske radionice “Moj poseban brod”, za koje se možete prijaviti od danas, održat će se 18. i 19. travnja 2018., a što vas na njima očekuje pročitajte u nastavku:

“Brodovi uvijek negdje plove, a i mi plovimo s njima. Nekad su brodovi bili drveni i imali su dušu, čovjek je u njih ulagao puno svog vremena i truda; od same ideje, skice, plana, pripreme drveta pa sve do povezivanja svih dijelova drveta u jednu smislenu cjelinu koja će moći stajati na moru i ploviti. O gotovim drvenim brodovima kasnije se trebalo i brinuti, njegovati ih, popravljati, vaditi iz mora, premazivati… kako bi mogli dugo ploviti morskom površinom. Danas, još uvijek postoje drveni brodovi i njihovi brodograditelji, no sve ih je manje i manje, plastika je ekonomičnija, lakša za održavanje, jednom riječju – praktičnija, ali… nema dušu

Sam čovjek bira hoće li živjeti s predmetima koji imaju ili koji nemaju toplinu i istinski bitak. Muzeji su još uvijek mjesta koja nastoje isticati važnost i ljepotu predmeta koji su nastali uz puno volje i truda. 

Mi ovog puta nećemo izrađivati drveni brod, ali ćemo zato upregnuti svoju maštu, volju i htijenje u izradu brodića tehnikom kaširanja. Pred nama nije lagan zadatak – imat ćemo puno posla u ostvarivanju sna o svom posebnom, šarenom brodu kao što su nekad i brodograditelji imali puno, puno posla u ostvarivanju sna o svom posebnom drvenom brodu…”, najavljuje Goranka Tomaš.   

Tri…Dva…Jedan!Neka prijave počnu!

Podsjećamo – radionica “Moj poseban brod” održat će se 18. travnja u poslijepodnevnom terminu – u 16:00 sati te 19. travnja u jutarnjem terminu u 9:00 sati. Prijaviti se možete na tel. 881 406 (birati 6), mob. 099 6707 159 ili na e-mail adresu gogtomas@gmail.com.  Naša Edukativna zona nestrpljivo čeka svoje prve korisnike! Dobro nam došli, poručuju iz Muzeja. 

 

 

ZADNJE OBJAVE