17 C
Trogir
NaslovnicaKULTURAMuzej grada Trogira: Nikad viđeni crteži Cate Dujšin Ribar prvi put pred...

Muzej grada Trogira: Nikad viđeni crteži Cate Dujšin Ribar prvi put pred očima javnosti

Točno je 40 godina prošlo otkad je značajna hrvatska slikarica 20. stoljeća, Cata Dujšin Ribar rodnom gradu Trogiru darovala dio svojeg bogatog slikarskog opusa. Te je 1978. godine, 29. studenog, u Muzeju grada Trogira otvorena Galerija Cate Dujšin Ribar!

Ove godine, Catin dugogodišnji prijatelj, prof. Ivo Delalle darovao je Muzeju vrijednu mapu s 320 Catinih crteža. Izbor nikad izlaganih crteža iz darovane mape po prvi put predstavljen je očima javnosti u subotu,  kada su o važnosti ove izložbe „CATINI CRTEŽI“ govorili ravnateljica trogirskog muzeja dr.sc. Fani Celio Cega, kustosica Aleksandra Bilić Petričević, gradonačelnik Ante Bilić, prof.Ivo Delalle i pročelnica Konzervatorskog odjela u Trogiru Jasna Popović .

Izložba je popraćena katalogom autorice Aleksandre Bilič Petričević, kustosice koja u tekstu, među ostalim, kaže:

„Zaista je lijepo da u povodu 40. obljetnice otvaranja Galerije možemo postaviti izložbu nikad viđenih crteža Cate Dujšin Ribar koje je Muzeju grada Trogira darovao Catin dugogodišnji prijatelj i skrbnik njene likovne ostvštine, Ivo Delalle. Crteže iz ove mape, njih 320, možemo prema zajedničkim motivim grupirati u nekoliko tematskih ciklusa: aktovi, animalistika, portreti i pejzaži. Crteži variraju u likovnoj kvaliteti – od studentskih studija do likovno uravnoteženih i zanimljivih crteža. Pojedini predstavljaju cjelovite kompozicije, nek su tek skice pojedinih detalja… Obuhvaćene su gotovo sve crtačke tehnike – od olovke, ugljena, krede, tuša, laviranog tuša do flomastera…

Pejzaž je uz portret stalna preokupacija Catinog likovnog stvaralaštva. U jednom intervjuu Cata je rekla: “Ljubim prirodu. Sve što je u njoj. Cvijeće, na primjer, ja razgovaram s njim. Granu zalutalu u moj prozor. Oblak. Ljude. U meni ljubav, u svim vidovima nikada nije prestajala.” Cata je na svojim crtežima uspijevala uhvatiti upravo te male trenutke, to njeno nezatomljeno oduševljenje prema i onim malim čudima oko sebe, u prirodi. Ona je slikarica silne energije koja je uživala sa štafelajem u ruci loviti i bilježiti zanimljive trenutke u prirodi. Često su to bili motivi dalmatinskih veduta, luka s brodovima, ribara s mrežama… posebno su dojmljivi crteži gdje s nekoliko poteza tuša stvara zanimljive kompozicije. Cata je razvijala vlastitu osobnost, neopterećenu diktatom trenutnih stilova i pravaca, ostajući vjerna figuralnom konceptu svog likovnog izraza. Ovom izložbom potvrđeno je da Cata, osim već afirmiranih slikarskih djela, ima i zanimljiv crtački opus. Vrijedna darovana crtačka mapa raznolike likovne kvalitete obogatila je postojeći fundus Galerije Cate Dujšin Ribar”, zaključuje Aleksandra Bilić Petričević.

Svestrana Cata, koja je obožavala sve vrste umjetnosti, koja je ne samo slikala, nego i crtala te pisala poeziju, okupljala je oko sebe srodne duše, slaveći umjetnost i umjetnike. Na tom tragu djeluje i Galerija koja nosi njeno ime…, navodi u predgovoru ravnateljica Muzeja grada Trogira dr. sc. Fani Celio Cega.

Izložba je organizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Trogira, a bit će otvorena do 8. prosinca. Ulaz je slobodan.

Foto: Muzej grada Trogira

{gallery}muzejadvent{/gallery}

ZADNJE OBJAVE