19 C
Trogir
Subota, 24 rujna, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRMinute o' Kvadrilje: To se pamti, ta radost druženja i življenja

Minute o’ Kvadrilje: To se pamti, ta radost druženja i življenja

U već tradicionalnoj radijskoj emisiji petkom „Minute o’ Kvadrilje gostovao je Ante Grga, član sekcije svirača koji je ujedno i član uprave društva.

-Podatak koji me fascinira o Kvadrilji je da smo 1989. u samo šest mjeseci imali 87 nastupa po hotelima Medena, Solaris, ACI Trogir, na Trogirskom ljetu i aerodromu. Tamo smo dočekivali turiste kojima je bilo jako simpatično vidjeti svirače i jednu plesačicu u nošnji s karanfilima. Te iste godine smo otišli na turneju u Portugal koja je trajala 21 dan i imali smo 15 nastupa. Nekoliko dana nakon nas, druga grupa ansambla je otišla na izlet u Sloveniju i Austriju. Vratili smo se istovremeno s dva autobusa u Trogir pa nas je, zamislite, bilo 100-njak odjednom na okupu. To se pamti, ta radost druženja i življenja.

-Izašao sam iz društva 1992. kada sam krenuo na studij i tražio zaposlenje. Nakon 27 godina sam se vratio. Fascinantno je kako vam neki detalji ostanu zapisani u sjećanju. Miris kojeg sam osjetio prilikom povratka bio je isti onaj iz 1983. kad sam prvi put došao u društvo. Tada sam dobio želju opet svirati i biti dio Kvadrilje.

-Ovim putem se zahvaljujem bivšoj upravi koja je odradila veliki posao na organizaciji koncerta povodom 50 godina djelovanja kad su se okupile  sve generacije. Taj koncert mi je daleko iznad svih jer je bio nabijen emocijama. Imali smo susret svirača iz 80-ih na kojem je bilo jako puno dosjetaka. Šime Ercegović je predočio podatke o svim koncertima čime smo postali svjesni koliko je toga bilo. Pamtimo Šimin savjet u slučaju pogreške: “ Smiješak, scena i idemo dalje!“

-Sada nas u sviračkoj sekciji ima 12 članova raznih generacija. Nažalost, mladih nemamo u obimu kojeg bismo željeli. Tome je doprinijela i ova situacija pa se nismo stigli toliko organizirati prema mladima. Doći će to na svoje, samo treba vjerovati i raditi u tom smjeru.   

-Pozivam roditelje da potaknu djecu da se prijave u Kvadrilju kako bismo zajedno sačuvali naše blago i predstavili ga svijetu. S obzirom da je već godinama odaziv dječaka u plesnu grupu puno manji nego djevojčica, podsjetio bih ih da iako mi muškarci izgledamo snažni i hrabri, kad je ples u pitanju malo smo sramežljivi. Dokažite svoju hrabrost, snagu i zaplešite kvadrilju u dobrom društvu, poručio je Grga.

Poslušajte intervju na Gradskom radiju Trogir – voditeljica Ana Rožić

Piše: AR

ZADNJE OBJAVE