21 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAMinistarstvo financija zapošljava 223 mladih koji će raditi za minimalac

Ministarstvo financija zapošljava 223 mladih koji će raditi za minimalac

Ministar financija Zdravko Marić donio je Plan prijma na stručno osposobljavanje u svome ministarstvu.

Prema tom planu, Ministarstvo će u 2019. na stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) primiti 223 osobe, podjednako onih sa srednjom stručnom spremom i onih sa završenim studijem. Radit će te 223 mlade osobe za minimalac od 3.000 kuna, godinu dana.

I ništa ne bi bilo neobično da drugi ministar, ministar rada Marko Pavić, ne poziva poslodavce da umjesto SOR-a koriste mjeru pripravništva, čiji polaznici imaju višu plaću i povoljnija radna prava. I da plan istog tog Ministarstva rada nije maksimalno smanjiti korištenje SOR-a u javnom sektoru. Prema Planu prijma na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), Ministarstvo financija ove će se godine primiti 223 nova korisnika te mjere. Riječ je o mjeri koju mogu koristiti mladi do navršene 30. godine života.

Svi oni tijekom godinu dana korištenja mjere primaju novčanu naknadu u iznosu minimalne neto plaće, koja iznosi 3.000 kuna. Istovremeno, korisnici nemaju neka osnovna radna prava, poput prava na plaćeno bolovanje. Ministar rada želi smanjiti broj SOR-ovaca, drugi ih traži 223 Ministarstvo financija, stoji u planu koji potpisuje ministar Zdravko Marić, za svoj uži dio tražit će šestero SOR-ovaca, u Poreznu upravu prima se 120 osoba, a 97 svježih SOR-ovaca stići će u Carinsku upravu.

Od ukupnog broja tražit će se 116 osoba sa završenim studijem, a ostatak natječaja bit će raspisan za SOR-ovce srednje stručne spreme, javlja Srednja.hr. – Plan prijma provodit će se ako su sredstva za pokriće stručnog osposobljavanja osigurana kod nadležne službe za zapošljavanje, dok su sredstva za pokriće troškova prijevoza osigurana kod poslodavca, stoji u Planu Ministarstva financija u cijelosti dostupnom pri dnu ovoga teksta. I ništa ne bi bilo neobično da drugo, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, ne preporučuje smanjenje broja korisnika SOR-a u javnom sektoru, a poslodavce poziva da umjesto SOR-a koriste mjeru pripravništva. – SOR ima svoje mjesto, no Vlada želi prvenstveno da rastu plaće i promovirati mjere koje idu u privatni sektor, a trajno zapošljavanje omogućuje daljnji rast plaća. SOR ćemo zadržati, ali ga maksimalno smanjujemo i dodatno ćemo ga smanjivati u javnom sektoru i iduće godine, najavio je ministar rada Marko Pavić na konferenciji ‘Zaposli se u Hrvatskoj’ održanoj protekloga rujna.

Razlika između pripravništva čiju ekspanziju Ministarstvo rada najavljuje i SOR-a, mjere kroz koju Ministarstvo financija želi zaposliti 223 mladih, je bitna. Glavna i najvažnija je ona da plaća nije minimalac od 3.000 kuna, nego u javnom sektoru iznosi čak 85% plaće tog radnog mjesta.

Izvor: Dalmacija danas

 

ZADNJE OBJAVE