19 C
Trogir
Subota, 24 rujna, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRMarin Držić u rukama Marine Vujčić: to je njen treći Držić, ali...

Marin Držić u rukama Marine Vujčić: to je njen treći Držić, ali prvi put dobiva prvu nagradu

U splitskom HNK dodijeljene su nagrade Marul za najbolja ostvarenja na prošlogodišnjim, jubilarnim tridesetim Marulićevim danima. Zbog pandemije festival hrvatske dramske riječi nije se do kraja održao. Uručene su i nagrade Marin Držić, Ministarstva kulture i medija, za najbolje dramske tekstove.

„Kiklop” Ranka Marinkovića u izvedbi zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavella odnio je gotovo sve nagrade na prošlogodišnjim Marulićevim danima – Marula za najbolju predstavu, najbolju režiju i dramatizaciju, oblikovanje svjetla i glumačko ostvarenje.

– Ranko Marinković u Kiklopu govori o vremenu i atmosferi predratnog Zagreba, znači o vremenu straha i rasapa moralnih vrijednosti, a zapravo negdje jako puno govori o našem vremenu. Mislim da je to vrlo spretno i talentirano Saša Anočić Franjom Dijakom kao Melkiorom i ansamblom Gavelle vrlo precizno progovorili o svemu ovome što nas okružuje, kazao je ravnatelj kazališta Gavella Dražen Ferenčina.

Marula za najbolji suvremeni dramski tekst festivalske predstave dobio je Ivor Martinić, drugi Marul za glumačko ostvarenje otišao je u ruke splitskoj uzdanici Ani Mariji Veselčić za ulogu u vlastitoj predstavi “Domaši”,  a Marula za režiju i dramatizaciju dobio je Saša Anočić za režiju predstave “Kiklop”.

Zdravko Stolnik je dobio Marula u kategoriji Nagrada za umjetničko ostvarenje i to za oblikovanje svjetla u predstavi “Kiklop”.

Dodijeljene su i nagrade Marin Držić Ministarstva kulture i medija za dramski tekst. U nikad brojnijoj konkurenciji, nagrade su osvojile žene – dobitnica prve Nagrade “Marin Držić” je Trogirka Marina Vujčić (rođena Cicilijani), ravnateljica Drame HNK Split.

To je njen treći Držić, kazala je, ali prvi put dobiva prvu nagradu. Kako je natječaj bio pod šifrom, odnosno anoniman, istaknula je kako to uvijek puno znači jer se zna da je netko nagradio djelo, a ne ime autora. Posebno joj je drago što su sve žene laureati.

Drugo mjesto dijele Monika Herceg Dorotea Šušak, treća nagrada pripala je Mariji DejanovićAnji Pletikosi Nikolini Rafaj. Tekstovi će se čitati na jesen – tada će biti 31. Marulićevi dani, i bit će u znaku 500. obljetnice Marulićeve Judite.

Autor: Mariola Milardović Perić/Vijesti iz kulture/V.M./Hina/HRT

Foto: Ivo Čagalj

ZADNJE OBJAVE