24.2 C
Trogir
Nedjelja, 12 srpnja, 2020
Naslovnica VIJESTI TROGIR Ličanka na listi RESTART koalicije za IX. izbornu jedinicu: Ličani i Dalmatinci...

Ličanka na listi RESTART koalicije za IX. izbornu jedinicu: Ličani i Dalmatinci imaju sličan smisao za humor

Među ženama koje će braniti boje SDP-a na predstojećim izborima je Maja Sporiš, predsjednica Foruma žena SDP-a Hrvatske. Radi se o kandidatkinji na listi RESTART koalicije za IX. izbornu jedinicu. U okviru predstavljanja programa posjetila ja Trogir, a stigla je na poziv Ružice Jakšić, predsjednice Foruma žena SDP-a Trogir.

-Bavim se problemom nasilja nad ženama. Potrebno je izmijeniti zakonski okvir, ali jednako je nužno raditi na prevenciji nasilja edukacijom mladih, uvođenjem građanskog odgoja u škole koji, između ostalog, ukazuje na rodnu ravnopravnost i neprihvatljivost nasilja. Treba uspostaviti senzibilitet i edukaciju sustava pravosuđa zbog brojnih slučajeva nasilja koji odlaze u zastaru, a velik broj počinitelja bude osuđen samo uvjetnom, a njih 10 posto zatvorskom kaznom. Time se šalje poruka da je nasilje u društvu prihvatljivo.

-Ono što su određeni pretendenti/ce na zastupničke funkcije izjavljivali vezano uz pravo žene na izbor jezivo je, nečuveno i strašno. Neću ponavljati njihove izjave jer im ne želim davati više na važnosti. Onima koji „hodaju za život“ uz izjave o silovanim ženama poručila bih da umjesto hoda u 19. radije potrče u 21. stoljeće.

-Suautorica sam SDP-ovog prijedloga zakona koji regulira pobačaj. Na snazi je još uvijek zakon iz 1978. i doista nam treba novi. U našem prijedlogu inzistirali smo da pobačaj bude dostupan i besplatan jer su razlozi zbog kojih se žena odlučuje na njega često socijalni. Kontracepcija također treba biti besplatna, ali naglasak stavljamo na prevenciju te smatramo kako se mladi u školama moraju obrazovati o seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

-Žene u Hrvatskoj su neravnopravne na puno razina. Siromaštvo u Hrvatskoj ima žensko lice. Razlika u mirovinama između muškaraca i žena je oko 23, dok je razlika u plaćama gotovo 12 posto. Razlog tome nije toliko što žene primaju nižu plaću, koliko što češće rade na poslovima koji su potlačeni te dolazi do jaza u plaćama i posljedično u mirovinama.

-Predložit ćemo reformu obiteljskih mirovina. Do sada su žene nakon smrti supruga nasljeđivale 75 posto njegove mirovine, a mi se zalažemo za 100 postotni iznos. Ako je jedan bračni drug ostvario nešto mirovine prije smrti bračnog druga, trebao bi naslijediti i 30 do 50 posto njegove. Namjera nam je povećati 100 posto socijalne naknade uz zajamčenu minimalnu socijalnu pomoć.

-Dječje siromaštvo je također veliki problem. Prema UNICEF-ovim podacima oko 22 posto djece u dobi do 5 godina je siromašno. Naša Vlada u razdoblju od 2012. do konca 2015. pokrenula je program toplog obroka u školama, to je ono što planiramo i sada. Međutim, predložili smo i zakon o uvećanju dječjeg doplatka kojim bi se doplatak za sve tri razine podigao za 50 posto.

-Ličanka sam sa zagrebačkom adresom. Živimo u različitim klimatskim uvjetima no velikih razlika u mentalitetu nemamo. Ličani i Dalmatinci imaju sličan smisao za humor. Dijeli nas krševiti Velebit, a možda malo veću ličku suzdržanost razbije dalmatinska lepršavost, kazala nam je Maja Sporiš.

Piše: AL, AR

Foto: IRM

ZADNJE OBJAVE

Mladi trogirski meštar o`biljara

U zagrebačkom klubu “Metropolis” 20. i 21. lipnja održalo se biljarsko Prvenstvo Hrvatske u disciplini 9-Ball. Na turniru je nastupilo 53 natjecatelja...

Koncertom Trogiranke Urse Ljuban i Ivana Đuzela završava jubilarna deseta MAGsezona

Koncertom mladih umjetnika, Urse Ljuban (orgulje) i Ivana Đuzela (truba) u nedjelju 12. srpnja 2020. godine završava jubilarna deseta MAGsezona 2019/2020 ,...

17 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju, jedna osoba iz Trogira

Prema izvješću NZJZ SDŽ od ukupno 274 obrađena testa sa područja Splitsko dalmatinske županije danas je 17 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju...

‘Voli me’ u izvedbi Petra Graše najemitiranija pjesma prošle godine i zaradila najviše novca u Hrvatskoj

Uz rezultate poslovanja, HDS ZAMP objavio je i popis najemitiranijih pjesama u 2019. - domaća pjesma koja je njezinim autorima u 2019....

Puno smijeha, nešto malo suza i na kraju katarza

Jedva čekam pred trogirskom publikom „poroditi“ još jednu uspješnicu! Na jednoj od najljepših ljetnih pozornica na Jadranu, u trogirskoj...