13 C
Trogir
Subota, 24 listopada, 2020
Naslovnica VIJESTI TROGIR Ličanka na listi RESTART koalicije za IX. izbornu jedinicu: Ličani i Dalmatinci...

Ličanka na listi RESTART koalicije za IX. izbornu jedinicu: Ličani i Dalmatinci imaju sličan smisao za humor

Među ženama koje će braniti boje SDP-a na predstojećim izborima je Maja Sporiš, predsjednica Foruma žena SDP-a Hrvatske. Radi se o kandidatkinji na listi RESTART koalicije za IX. izbornu jedinicu. U okviru predstavljanja programa posjetila ja Trogir, a stigla je na poziv Ružice Jakšić, predsjednice Foruma žena SDP-a Trogir.

-Bavim se problemom nasilja nad ženama. Potrebno je izmijeniti zakonski okvir, ali jednako je nužno raditi na prevenciji nasilja edukacijom mladih, uvođenjem građanskog odgoja u škole koji, između ostalog, ukazuje na rodnu ravnopravnost i neprihvatljivost nasilja. Treba uspostaviti senzibilitet i edukaciju sustava pravosuđa zbog brojnih slučajeva nasilja koji odlaze u zastaru, a velik broj počinitelja bude osuđen samo uvjetnom, a njih 10 posto zatvorskom kaznom. Time se šalje poruka da je nasilje u društvu prihvatljivo.

-Ono što su određeni pretendenti/ce na zastupničke funkcije izjavljivali vezano uz pravo žene na izbor jezivo je, nečuveno i strašno. Neću ponavljati njihove izjave jer im ne želim davati više na važnosti. Onima koji „hodaju za život“ uz izjave o silovanim ženama poručila bih da umjesto hoda u 19. radije potrče u 21. stoljeće.

-Suautorica sam SDP-ovog prijedloga zakona koji regulira pobačaj. Na snazi je još uvijek zakon iz 1978. i doista nam treba novi. U našem prijedlogu inzistirali smo da pobačaj bude dostupan i besplatan jer su razlozi zbog kojih se žena odlučuje na njega često socijalni. Kontracepcija također treba biti besplatna, ali naglasak stavljamo na prevenciju te smatramo kako se mladi u školama moraju obrazovati o seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

-Žene u Hrvatskoj su neravnopravne na puno razina. Siromaštvo u Hrvatskoj ima žensko lice. Razlika u mirovinama između muškaraca i žena je oko 23, dok je razlika u plaćama gotovo 12 posto. Razlog tome nije toliko što žene primaju nižu plaću, koliko što češće rade na poslovima koji su potlačeni te dolazi do jaza u plaćama i posljedično u mirovinama.

-Predložit ćemo reformu obiteljskih mirovina. Do sada su žene nakon smrti supruga nasljeđivale 75 posto njegove mirovine, a mi se zalažemo za 100 postotni iznos. Ako je jedan bračni drug ostvario nešto mirovine prije smrti bračnog druga, trebao bi naslijediti i 30 do 50 posto njegove. Namjera nam je povećati 100 posto socijalne naknade uz zajamčenu minimalnu socijalnu pomoć.

-Dječje siromaštvo je također veliki problem. Prema UNICEF-ovim podacima oko 22 posto djece u dobi do 5 godina je siromašno. Naša Vlada u razdoblju od 2012. do konca 2015. pokrenula je program toplog obroka u školama, to je ono što planiramo i sada. Međutim, predložili smo i zakon o uvećanju dječjeg doplatka kojim bi se doplatak za sve tri razine podigao za 50 posto.

-Ličanka sam sa zagrebačkom adresom. Živimo u različitim klimatskim uvjetima no velikih razlika u mentalitetu nemamo. Ličani i Dalmatinci imaju sličan smisao za humor. Dijeli nas krševiti Velebit, a možda malo veću ličku suzdržanost razbije dalmatinska lepršavost, kazala nam je Maja Sporiš.

Piše: AL, AR

Foto: IRM

ZADNJE OBJAVE

AUDIO: Deseto izdanje emisije “KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM”

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati Vaša pitanja...

Minute o’ Kvadrilje: To se pamti, ta radost druženja i življenja

U već tradicionalnoj radijskoj emisiji petkom „Minute o' Kvadrilje“ gostovao je Ante Grga, član sekcije svirača koji je ujedno i član uprave društva.

I TEBE SE PITA: Idući tjedan javne tribine; moguće je glasati na njima ili elektronski

Sljedeći tjedan održat će se svih osam javnih tribina na kojima građani imaju priliku glasati za prijedloge malih komunalnih investicija koje su...

Policija će tijekom vikenda vršiti pojačane aktivnosti nadzora cestovnog prometa

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama  policija i tijekom ovog vikenda...

Izviješće o stanju sigurnosti na području grada Trogira

Izviješće o stanju sigurnosti predstavio je načelnik Policijske postaje Trogir Marko Doljanin na 28. sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira održanoj u srijedu, 21....