15 C
Trogir
Četvrtak, 21 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRLičanka na listi RESTART koalicije za IX. izbornu jedinicu: Ličani i Dalmatinci...

Ličanka na listi RESTART koalicije za IX. izbornu jedinicu: Ličani i Dalmatinci imaju sličan smisao za humor

Među ženama koje će braniti boje SDP-a na predstojećim izborima je Maja Sporiš, predsjednica Foruma žena SDP-a Hrvatske. Radi se o kandidatkinji na listi RESTART koalicije za IX. izbornu jedinicu. U okviru predstavljanja programa posjetila ja Trogir, a stigla je na poziv Ružice Jakšić, predsjednice Foruma žena SDP-a Trogir.

-Bavim se problemom nasilja nad ženama. Potrebno je izmijeniti zakonski okvir, ali jednako je nužno raditi na prevenciji nasilja edukacijom mladih, uvođenjem građanskog odgoja u škole koji, između ostalog, ukazuje na rodnu ravnopravnost i neprihvatljivost nasilja. Treba uspostaviti senzibilitet i edukaciju sustava pravosuđa zbog brojnih slučajeva nasilja koji odlaze u zastaru, a velik broj počinitelja bude osuđen samo uvjetnom, a njih 10 posto zatvorskom kaznom. Time se šalje poruka da je nasilje u društvu prihvatljivo.

-Ono što su određeni pretendenti/ce na zastupničke funkcije izjavljivali vezano uz pravo žene na izbor jezivo je, nečuveno i strašno. Neću ponavljati njihove izjave jer im ne želim davati više na važnosti. Onima koji „hodaju za život“ uz izjave o silovanim ženama poručila bih da umjesto hoda u 19. radije potrče u 21. stoljeće.

-Suautorica sam SDP-ovog prijedloga zakona koji regulira pobačaj. Na snazi je još uvijek zakon iz 1978. i doista nam treba novi. U našem prijedlogu inzistirali smo da pobačaj bude dostupan i besplatan jer su razlozi zbog kojih se žena odlučuje na njega često socijalni. Kontracepcija također treba biti besplatna, ali naglasak stavljamo na prevenciju te smatramo kako se mladi u školama moraju obrazovati o seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

-Žene u Hrvatskoj su neravnopravne na puno razina. Siromaštvo u Hrvatskoj ima žensko lice. Razlika u mirovinama između muškaraca i žena je oko 23, dok je razlika u plaćama gotovo 12 posto. Razlog tome nije toliko što žene primaju nižu plaću, koliko što češće rade na poslovima koji su potlačeni te dolazi do jaza u plaćama i posljedično u mirovinama.

-Predložit ćemo reformu obiteljskih mirovina. Do sada su žene nakon smrti supruga nasljeđivale 75 posto njegove mirovine, a mi se zalažemo za 100 postotni iznos. Ako je jedan bračni drug ostvario nešto mirovine prije smrti bračnog druga, trebao bi naslijediti i 30 do 50 posto njegove. Namjera nam je povećati 100 posto socijalne naknade uz zajamčenu minimalnu socijalnu pomoć.

-Dječje siromaštvo je također veliki problem. Prema UNICEF-ovim podacima oko 22 posto djece u dobi do 5 godina je siromašno. Naša Vlada u razdoblju od 2012. do konca 2015. pokrenula je program toplog obroka u školama, to je ono što planiramo i sada. Međutim, predložili smo i zakon o uvećanju dječjeg doplatka kojim bi se doplatak za sve tri razine podigao za 50 posto.

-Ličanka sam sa zagrebačkom adresom. Živimo u različitim klimatskim uvjetima no velikih razlika u mentalitetu nemamo. Ličani i Dalmatinci imaju sličan smisao za humor. Dijeli nas krševiti Velebit, a možda malo veću ličku suzdržanost razbije dalmatinska lepršavost, kazala nam je Maja Sporiš.

Piše: AL, AR

Foto: IRM

ZADNJE OBJAVE