20 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAKreće se u poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela – Trogir

Kreće se u poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela – Trogir

Ugovor o sufinanciranju projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela – Trogir”, velikog infrastrukturnog projekta ukupne vrijednosti 1,4 milijarde kuna s PDV-om kojeg s 803 milijuna ili sa 69,78%, sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija” 2014. – 2020., u Splitu su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike RH Tomislav Ćorić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Šuta.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban te gradonačelnici i načelnici jedinica lokalne samouprave, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Trogira Ante Bilić, gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović te načelnici općine Okrug Ivica Radić – Bagi i općine Seget Vinko Zulim na čijem području će u sklopu projekta 7.700 građana dobiti priključak na vodu, 32.477 će ih biti priključeno na sustav odvodnje te će se dosegnuti standardi Europske unije u vodno komunalnim djelatnostima.

Nositelj projekta je Vodovod i kanalizacija Split, a realizira ga u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda, gradova Kaštela, Trogira i Splita te općina Okrug i Seget. Ukupno trajanje realizacije projekta je četiri godine, odnosno razdoblje od 2019. do 2023. godine. Projekt aglomeracije Kaštela-Trogir obuhvaća područje gradova Kaštela i Trogira, otoka Čiova, općina Seget i Okrug te naselja Slatine koje administrativno pripada Gradu Splitu.

Realizacijom ovog velikog infrastrukturnog projekta, ispunit će se EU standardi u vodno-komunalnim djelatnostima, odnosno velik broj građana ostvarit će pravo na pitku vodu, osigurat će se dodatne značajne uštede kroz smanjenje gubitaka pitke vode iz vodoopskrbnog sustava, manje crnih jama zbog novih priključaka na odvodnju te čistije more i okoliš za turiste i lokalno stanovništvo.

Projektom je obuhvaćena nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Divuljama, izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Čiovu, proširenje vodoopskrbne mreže za novih 59,87 km, rekonstrukcija postojeće mreže od 65,4 km, izgradnju 4 crpne stanice, 2 vodospreme zapremine po 500 m3; proširenje gravitacijskih (kanalizacijskih) kolektora u duljini od 215 km, tlačnih cjevovoda od 6 km i rekonstrukciju 4 km gravitacijske kanalizacije, uključujući izgradnju 430 malih (kućnih) crpnih stanica; izgradnja 13 crpnih stanica i 640 incidentnih preljeva.

Projektom će se retroaktivno financirati ulaganja u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za potrebe realizacije projekta, kao i sve plaće djelatnika VIK-a na projektu, počevši od veljače 2019.

Uz ugovor za aglomeraciju Kaštela – Trogir, potpisan je i Ugovor o realizaciji izgradnje infrastrukturnih objekata vodoopskrbe općine Lećevica i županijskog Centra za gospodarenje otpadom u Kladnjicama kod Lećevice, u ukupnom iznosu 16.198.000 kuna.

 

 

 

ZADNJE OBJAVE