24 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRKoncertom mladih opernih snaga započela 14. Opera Selecta, prestižni glazbeni događaj na...

Koncertom mladih opernih snaga započela 14. Opera Selecta, prestižni glazbeni događaj na Jadranu

Prvi koncert kojim se ovogodišnje 14. izdanje Opere Selecte otvorilo jest onaj mladih hrvatskih opernih snaga. U kuli Kamerlengo tako su nam 7. srpnja pjevali sopranistica Josipa Bilić, mezzosopranistica Emilia Rukavina, tenor Filip Filipović te bariton Davor Nekjak uz pratnju pijanistice Julije Gubajdulline. Ove mlade snage pomno su birane – svi su se redom istaknuli u prethodnim opernim sezonama i tako potvrdili da hrvatska operna scena ima budućnost. Josipa Bilić, kažu organizatori, anđeoskog je glasa i dolazi iz glazbeničke obitelji, Riječanka Emilia Rukavina ima glas s punim potencijalom za međunarodnu karijeru, Zagrepčanina Filipa Filipovića mnogi su primijetili na prijenosu koncerta Sunčana strana Prisavlja na prvi dan ljeta, 21. lipnja prošle godine kad je pjevao Rodolfa u prizoru iz opere “La bohème”, a bariton Davor Nekjak pokazuje se izvrsnim interpretom francuskog repertoara.

-To su samo crtice iz njihovih bogatih biografija koje će u budućnosti zasigurno još rasti pa je prava prilika bila poslušati ih na okupu u Trogiru. Osim popularnih arija iz opera Wolfganga Amadeusa Mozarta i Giuseppea Verdija, publika je imala priliku čuti i duete, ali i jedan kvartet, kazali su organizatori “Opere Selecte”.

Koncertna događanja nadopunit će i jedno modno – revija hrvatskog brenda Krié Design bit će održana na Trgu Ivana Pavla II. uz pratnju gudačkog kvarteta “Vortex strings” koji donosi pregled poznatih melodija, kako onih iz klasične domene, tako i onih filmskih.

Od Wagnera do Kabilja

Ako je prvi koncert ovogodišnjeg izdanja “Opere Selecte” svojevrsni pregled novih kvalitetnih snaga hrvatskih opernih kuća, onda je gala koncert odslik trenutnih svjetskih opernih tendencija. Naime, sopranistica Olga Peretyatko jedna je od najtraženijih sopranistica u svijetu i to otkako je osvojila nagradu na prestižnom natjecanju Operalia Plácida Dominga. Njezina suradnja s najpoznatijim redateljima i dirigentima našeg vremena okrunjena je Stravinskijevim Le Rossignolom iz 2009. u Torontu, kao i zanimljiv nastup pod Eiffelovim tornjem za proslavu Dana Bastilje koji je privukao publiku od 600.000 ljudi i TV publiku od nekoliko milijuna gledatelja. Svoj prvi nastup u Hrvatskoj ostvarit će uz glasovirsku pratnju proslavljenoga njemačkog pijanista Matthiasa Samuila. Koncert sopranistice Olge Peretyatko održat će se u Kuli Kamerlengo 20. srpnja u 21 sat. Na programu su arije iz opera poput “Figarov pir”, “Turandot”, “Carmen”, i brojne druge uz nekoliko solističkih glasovirskih točaka skladbi Chopina i Rahmanjinova. Posebna zanimljivost je i dio repertoara Olge Peretyatko koji je snimila na nosaču zvuka Songs for Maya. Riječ je o uspavankama iz cijelog svijeta koji je snimila za svoju kćer, a neke od najatraktivnijih uklopila je i u ovaj program.

Naposljetku, izvođački najbrojniji nastup ujedno nudi slobodan ulaz publici koja može poslušati švicarski Belper chor uz pratnju komornog orkestra Camerata Zagreb. Višegodišnja suradnja ovih dvaju ansambala iznjedrila je zanimljiv, “off” program koji će zasigurno zadovoljiti veliki broj publike – od Richarda Wagnera preko Nina Rote do Alfija Kabilja.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Foto: Dino Čaljkušić

Fotogalerija na linku: https://www.facebook.com/photo?fbid=465253118933670&set=pcb.465257462266569

ZADNJE OBJAVE